fallback

Професия в криза: Икономически анализатор

Пренебрегнахме ефектите от фалита на Lehman Brothers, не оценихме правилно и ефектите от вота за Brexit, смята главният икономист на BoE

17:00 | 08.01.17 г. 9

Професията на икономически анализатор е в криза, смята главният икономист на Английската централна банка (Bank of England) Ендрю Халдейн, цитиран от The Guardian. Той посочва, че той и неговите колеги са направили редица грешни прогнози преди и след финансовата криза през 2008 година, което поставя репутацията на тази професия под въпрос.

Всъщност банковите анализатори не са дооценили ефектите дори от колапса на Lehman Brothers, който беляза началото на най-сериозната финансова криза за новото столетие.

Халдейн сравни това с огромна грешка на британските метеоролози от 1987 година, когато те предсказват, че ураган ще подмине бреговете на Острова. Това обаче не се случва и големи части на Южна Великобритания се оказват силно засегнати от лошото време.

Метеоролозите си взеха поука от тази грешка и главният икономист на BoE препоръча и анализаторите да помислят за подобряване на работата си.

Британската централна банка беше сериозно критикувана и заради липсата на точна оценка за влиянието на Brexit върху икономиката на страната. Анализите говореха за срив на икономиката, ако Великобритания гласува за напускане на ЕС, което обаче на този етап не се потвърждава.

През октомври премиерът Тереза Мей разкритикува и действията на гуверньора Марк Карни, след като станаха ясни резултатите от вота, припомня The Guardian.

Но не само централната банка очакваше драматичен спад на икономиката – Международният валутен фонд (МВФ), Организацията икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и финансовото министерство също предвиждаха рецесия след вота, базирана на спад във вътрешното потребление и инвестициите.

За Стефани Фланъдрс, бивш икономически редактор в ВВС, днес работеща за JP Morgan, икономистите от дълго време бъркат в своите прогнози, което е допринесло за финансовите сътресения.

Всъщност грешни прогнози не се правят за първи път, допълва я Ендрю Халдейн. Това се е случило и през 30-те години на миналия век, довели до Голямата депресия, но те са довели и до нещо добро – Джон Мейнърд Кейнс и раждането на модерната макроикономика, твърди анализаторът.

Сега обаче се оказва, че моделите са крехки, зле подготвени и ограничени. Анализаторите се съобразяват с тях, а те са изготвени във времена, когато потребителите, бизнесът и банките са действали по-скоро рационално. 

Темата за Brexit и ефектите върху британската икономика можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
fallback