fallback

Саудитска Арабия се готви за едно необикновено IPO

Очакванията са акциите на държавната петролна компания да бъдат листнати през 2018 г., но остава въпросът къде

21:20 | 12.01.17 г.

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих обяви, че все още очаква първичното публично предлагане на държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) да се осъществи през 2018 г. 

Рияд обяви още в началото на миналата година, че планира да продаде 5% от компанията, като набере милиарди долари, което би се превърнало IPO-то в най-голямото в света, пише Ройтерс.

Оттогава властите работят по детайлите на предлагането, включително правните условия, как ще се изчислява оценката на активите и на кои борси ще бъдат листнати акциите на петролната компания.

Амбициозният план е в центъра на трудната промяна на арабската икономика, която е приемана за твърде зависима от природните ресурси, пише от своя страна Financial Times.

Една година след като саудитският принц Мохамед бин Салман обяви намеренията за IPO-то, ключови въпроси все още не са решени, включително подробности около публичния статут на компаният и дивидентната политика, както и къде ще бъдат листнати книжата.

Всички замесени около проекта казват, че „това не е обикновено IPO”.

Това предлагане е различно от всяко друго по отношение на мащаба, естеството на предлагането, неяснотите около него, времевата линия на процеса. Нищо от това не е сравнимо с друго предлагане досега, пише изданието, позовавайки се на близък до процеса източник.

Властите на Саудитска Арабия ще се опитат да превърнат Saudi Aramco в най-голямата публично търгувана компания в света с оценка около 2 трлн. долара.

Според близки до предлагането източници, на които се позовава FT, продажбата на 5-процентовия дял може да се случи през следващата година, но съществуват допускания, че броят на предложените акции може да се увеличи, а във времевия хоризонт да се разшири. 

По думите на анализатори успешното листване е от съществено значение за радикалните усилия на принц Мохамед бин Салман да отдалечи кралството от петролната зависимост чрез своята програма „Vision 2030 programme“, която има за цел да диверсифицира икономиката и да създаде нови работни места.

Спадът в цените на петрола от 2014 г. доведе до рязко забавяне на икономиката, което породи остри критики към управляващото кралско семейство. Принц Мохамед бин Салман иска да използва средствата от IPO-то за инвестиции в нови индустрии като технологии и туризъм.

Когато амбициозните планове бяха обявени преди година, те се приемаха като приоритет, но въпреки това в момента изглежда губят популярност. Споразумението на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за намаляване на предлагането повиши цените на петрола до над 50 долара за барел в сравнение с цената от 30 долара за барел миналата година. Това е само един от факторите, който измести IPO-то от приоритетните планове на правителството.

Втората причина е нарастващото напрежение със САЩ. Скоро в страната бе приет закон, който позволява на засегнатите от атентата на 11 септември да съдят Саудитска Арабия. В същото време очакванията са новоизбраният американски президент да не бъде приятелски настроен към енергийния производител. Дори ако IPO-то се случи, Саудитска Арабия най-вероятно няма да листне компанията на нюйоркската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
fallback