IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се готви за едно необикновено IPO

Очакванията са акциите на държавната петролна компания да бъдат листнати през 2018 г., но остава въпросът къде

21:20 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих обяви, че все още очаква първичното публично предлагане на държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) да се осъществи през 2018 г. 

Рияд обяви още в началото на миналата година, че планира да продаде 5% от компанията, като набере милиарди долари, което би се превърнало IPO-то в най-голямото в света, пише Ройтерс.

Оттогава властите работят по детайлите на предлагането, включително правните условия, как ще се изчислява оценката на активите и на кои борси ще бъдат листнати акциите на петролната компания.

Амбициозният план е в центъра на трудната промяна на арабската икономика, която е приемана за твърде зависима от природните ресурси, пише от своя страна Financial Times.

Една година след като саудитският принц Мохамед бин Салман обяви намеренията за IPO-то, ключови въпроси все още не са решени, включително подробности около публичния статут на компаният и дивидентната политика, както и къде ще бъдат листнати книжата.

Всички замесени около проекта казват, че „това не е обикновено IPO”.

Това предлагане е различно от всяко друго по отношение на мащаба, естеството на предлагането, неяснотите около него, времевата линия на процеса. Нищо от това не е сравнимо с друго предлагане досега, пише изданието, позовавайки се на близък до процеса източник.

Властите на Саудитска Арабия ще се опитат да превърнат Saudi Aramco в най-голямата публично търгувана компания в света с оценка около 2 трлн. долара.

Според близки до предлагането източници, на които се позовава FT, продажбата на 5-процентовия дял може да се случи през следващата година, но съществуват допускания, че броят на предложените акции може да се увеличи, а във времевия хоризонт да се разшири. 

По думите на анализатори успешното листване е от съществено значение за радикалните усилия на принц Мохамед бин Салман да отдалечи кралството от петролната зависимост чрез своята програма „Vision 2030 programme“, която има за цел да диверсифицира икономиката и да създаде нови работни места.

Спадът в цените на петрола от 2014 г. доведе до рязко забавяне на икономиката, което породи остри критики към управляващото кралско семейство. Принц Мохамед бин Салман иска да използва средствата от IPO-то за инвестиции в нови индустрии като технологии и туризъм.

Когато амбициозните планове бяха обявени преди година, те се приемаха като приоритет, но въпреки това в момента изглежда губят популярност. Споразумението на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за намаляване на предлагането повиши цените на петрола до над 50 долара за барел в сравнение с цената от 30 долара за барел миналата година. Това е само един от факторите, който измести IPO-то от приоритетните планове на правителството.

Втората причина е нарастващото напрежение със САЩ. Скоро в страната бе приет закон, който позволява на засегнатите от атентата на 11 септември да съдят Саудитска Арабия. В същото време очакванията са новоизбраният американски президент да не бъде приятелски настроен към енергийния производител. Дори ако IPO-то се случи, Саудитска Арабия най-вероятно няма да листне компанията на нюйоркската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още