fallback

Катар купува изтребители F-15 от САЩ за 12 млрд. долара

Сделката е била сключена, въпреки че наскоро американският президент Доналд Тръмп обвини страната във финансиране на тероризма

11:01 | 15.06.17 г. 18

Министерството на отбраната на Катар обяви късно в сряда, че страната е подписала споразумение за закупуването на изтребители F-15 от САЩ за 12 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Сделката е била сключена, въпреки че наскоро американският президент Доналд Тръмп обвини страната във финансиране на тероризма.

Американският министър на отбраната Джим Матис и представители на Катар са се срещнали в сряда, за да приключат сделката, е казал по-рано за Ройтерс запознат източник. Според Bloomberg сделката е за общо 36 изтребителя.

Продажбата ще засили сътрудничеството в сферата на сигурността и оперативната съвместимост между САЩ и Катар, заяви Пентагонът в съобщение от имейл в сряда.

Министърът на отбраната Матис и катарският министър на отбраната Халид ал-Аттия са обсъдили и сегашното състояние на операциите срещу ИДИЛ и колко важно е да се потуши напрежението в Персийския залив, за да могат всички партньори там да се фокусират върху следващите стъпки за постигането на общите цели, добавя Пентагонът.

През ноември САЩ одобри възможна продажба на 72 изтребителя F-15QA на Катар за 21,1 млрд. долара. Boeing е главният изпълнител по продажбата на изтребители на страната от Близкия изток. От компанията обаче отказват коментар.

В петък Доналд Тръмп обвини Катар, че е „висш“ спонсор на тероризма, потенциално възпрепятствайки усилията на министерството на отбраната на САЩ да успокои засилващото се напрежение и блокадата на страната от други арабски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
fallback