IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарски бизнесмен планира внос на 4 хил. крави по въздух

Цената за транспорта на животните с 60 полета е 8 милиона долара

21:44 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спорът между Катар и съседите му наруши търговията, раздели семейства и застраши дългогодишни геополитически съюзи. Той стана и повод катарски бизнесмен да планира внос на 4000 крави със самолет до пустинната държава в Залива като акт на съпротива и възможност да се възползва от нишата, останала след срива на доставките на прясно мляко, информира Bloomberg.

Ще бъдат необходими 60 полета, за да се транспортират 590-килограмовите животни, които бизнесменът Мутаз ал Хаят, президент на компанията Power International Holding, е купил в Австралия и САЩ.

Изолацията на Катар, започнала на 5 юни, принуди страната да отвори нови маршрути за внос на храни, строителни материали и оборудване за газовия сектор. Внасят се турски млечни продукти, на път към Доха са плодове и зеленчуци от Иран. Води се и кампания, която призовава катарците да купуват местни стоки.

Повечето прясно мляко и млечни продукти за над едномилионното население на столицата Доха до преди седмица идваха от Саудитска Арабия. Те обаче станаха оскъдни, след като Рияд, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и техни съюзници спряха транспортните връзки със страната.

Ал Хаят, чийто основен бизнес е строителната компания, построила най-големия търговски център в Катар, разширява селскостопанския си бизнес във ферма, разположена на 50 км от Доха.

Фермата произвежда овче мляко и месо и вече бе планирано кравите да пристигнат по море. На фона на дипломатическата криза обаче плановете се ускоряват.

Производството на прясно мляко се очаква да започне до края на текущия месец вместо през септември и според прогнозите ще покрива една трета от търсенето в страната до средата на юли, посочва Ал Хаят.

Съоръженията за отглеждане на кравите са готови, макар че цената за транспорта на животните е скочила над пет пъти до 8 милиона долара. (БТА)

Темата за кризата в Близкия изток може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още