IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще намали износа на петрол към Азия през септември

Според източници на Bloomberg някои компании ще получат с до 10% по-малко от поискания петрол

11:05 | 08.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия ще намали продажбата на суров петрол към някои купувачи на най-големия пазар на петрол в света през септември, ограничавайки продажбите към ценни клиенти като част от обещанието си да ограничи износа и да свие глобалното презасищане, съобщава Bloomberg.

Държавната Saudi Arabian Oil Co. ще достави по-малък обем суров петрол от поискания от някои азиатски клиенти през септември, като ограниченията обхващат всички класове петрол, твърдят запознати източници. Тези ограничения възлизат на общо 1 млн. барела в Южна и Югоизточна Азия, казва един от източниците, поискал анонимност заради конфиденциалност на информацията. Една компания в Северна Азия ще получи с 10% по-малко от поисканото, казва друг източник.

Саудитска Арабия ограничава товара към Азия – важен пазар, на който се бори с конкуренти, включително от САЩ – за да приложи плана си за намаляване на добива, целящ да премахне свръхзасищането. Провалът на усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на фона на нарастващото производство в Либия и Нигерия и на по-слабото изпълнение на сделката от някои страни накара кралството да предприеме по-радикални действия. По-рано през годината кралството до голяма степен пощади региона от ефектите на квотите.

От пресцентъра на Aramco засега не са отговори на имейл на Bloomberg с молба за повече информация за месечното разпределяне на петрол.

Досега през предишните месеци повече клиенти в Азия са получавали пълния обем петрол, който са заявявали.

Саудитска Арабия каза миналия месец, че планира да увеличи натиска върху страните, които не изпълняват ангажимента си за намаляване на добива като част от сделката между ОПЕК и други страни, включително Русия. Изпълнението спадна до 86% през юли – най-ниското ниво от януари насам, сочи проучване на Bloomberg. Петролът сорт Брент е поевтинял с около 8% тази година, след като сигналите за растящо глобално презасищане удари оптимизма, че ограниченията ще рабалансират пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
не байка, щот Камилите не са единствения износител на тунджа за Азия, Иран, Русия, Венецуела, Алжир, Либия, Ирак, Нигерия и т.н. ще увеличат износа за Китай и останалите, просто Камилите ше загубят пазарен дял и ше имат по-малко мангизи за тероризъм, това е което ще се случи и е добре дошло .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Няма страшно, от америха ше запълнят нишата с препродаден саудитовски такъв :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 6 години
Ако това се случи означава, че ще имаме ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА БАРЕЛ ПЕТРОЛ , по нисък обменен курс на ДОЛАРА и ЗЛАТОТО, по скъпо ЕВРО със всички произтичащи за ЕВРОПА от това последици свързани с ИЗНОСА и ВНОСА, със себестойността на произвежданите стоки.ЕСТЕСТВЕНО ЗАСЕГНАТ ОТ ТАЗИ МЯРКА ЩЕ Е И КИТАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още