IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: Цената на петрола ще остане под 55 долара за барел през 2018 г.

Търсенето в световен мащаб изглежда доста силно и цените ще се стабилизират около нивата, наблюдавани днес, твърди финансовият директор на компанията

13:31 | 01.08.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският петролен концерн BP очаква глобалните цени на петрола да се движат в диапазона между 45 до 55 долара за барел през следващата година, докато производството на шистов петрол в САЩ расте, заяви във вторник главният финансов директор на компанията.

След бавното начало на годината глобалното търсене на петрол се възстанови през второто тримесечие на 2017 г. и се очаква да нарасне с 1,4 до 1,5 млн. барела на ден, каза Брайън Гилвари пред Ройтерс.

„Търсенето в световен мащаб изглежда доста силно и цените ще се стабилизират около нивата, наблюдавани днес", каза той.

Цените на петрола тип Брент възлязоха средно на 51,71 долара за барел през първата половина на 2017 г. и в момента са малко под 53 долара за барел.

През 2016 г. търсенето в глобален мащаб възлезе на около 95 милиона барела на ден.

Цените на петрола тип "Брент" се очаква да останат непроменени през 2018 г., тъй като шистовото производство в САЩ може да се разшири до нива, които ефективно да ограничават цените.

„Сега можем да видим доколко еластични са цените. Докато цената достига 52 - 53 долара за барел, започваме да виждаме някакво повишаване на активността, а когато падне до 45 долара, започваме да виждаме ограничение".

„За 2018 г. предполагам, че нива около 45 до 55 долара за барел вероятно са добър диапазон", каза Гилвари.

По-рано BP отчете спад в печалбата си за второто тримесечие след отписване на проучване в Ангола в размер на 753 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Да... тва с фалита на "мракобесна" Русия го слушаме от 5 години...Да, няма СИВ и Варшавски договор - са има ЕЗ и НАТО, както и БХК, Америка за България, , Прайдове, ББ, Цв.Цв, как Цецка...Цъфтим и връзваме.Остава само да викнеш УРАЩот квото си свикнал да правиш преди 89-та го правиш и сегаИ очевидно ти харесва...НавикИли кеф?...То, къде се вика, луд и е...н насита няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
Ironhorse
преди 6 години
Хехехех,бежметежието на жужака свърши ...СССР 1.0 загуби Студената война и се разцепи, а сега русийката се пъне за СССР 2.0.Да не говорим, че вече няма СИВ и Варшавски договор.Путинландия хем ще фалира хем ще се рапарчетоса както СССР 1.0.Този път обаче пращане на храни и помощи за изгладнелите съветски/руски хора няма да има !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
Абе чудя се, тия що се занимават с допотопния петрол и въглища, а не се концентрират върху иначе така перспективните ветрени мелници и соларни керемиди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Императорът
преди 6 години
Хем със санкции ограничиха вносът на куп работи към Русия, хем държат слузта евтина, за да лишат Русия от пари, с които тя си купуваше същите тия работи... ами то така двете мерки взаимно се обезмислят, да не говорим, че Русия започна сама да си произвежда съответните стоки, често в количества, които им позволяват да изнасят туй, дето преди внасяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
lozkhris
преди 6 години
Опитвате се да повторите постиженията на Рейгън, ама не е 1985 год. Тогава САЩ можеха да си позволят да държат цените ниски за дълго време - сега нема как. В смисъл, ще ги държите и ще се оправдавате с търсене, предлагане, Саудията, глобалното затопляне, снеговете, бурите, дъжда, менструацццията....Истината е,че си мислите, че ще унищожите Русия така, както Рейгън - СССР. Грешка!! В Америка отдавна няма и няма да има вече политици и личности като Рейгън, нито като Тачър, Митеран и Хелмут Кол в Европа. И в Русия не е отстъпчивият Горбачов.Така че когато захапят здраво печалбите на Ексън-Мобил и Кастрол, няма да успеете да ги компенсирате с производство на пушки, щот местата за разпалване на военни конфликти взеха да намаляват, а и в 2017 има едно нещо, наречено Интернет, където не всяка лъжа /или куп лъжи / хваща дикиш right away като пред 80-те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още