fallback

Възможно е партньорите по "Северен поток 2" да преразгледат начина за финансиране

Причината за промяна в схемата са наложените санкции

22:15 | 13.09.17 г. 10

На европейските партньори на руския концерн Газпром по "Северен поток 2" може да се наложи заради санкциите да преразгледат схемата за финансиране на проекта. Това заяви ръководителят на австрийската енергийна компания OMV Райнер Зеле, цитиран от ТАСС.

Разбира се, по проекта "Северен поток 2", както изглежда, ще ни се наложи да преразгледаме ситуацията при финансирането, но ангажиментите да доведем проекта до край остават, каза Зеле, който е и президент на Руско-германската външнотърговска камара.

Европейските партньори са готови и да разгледат вариант за мостово финансиране, но засега от Газпром не е постъпвало такова искане, допълни той.

Строителството на "Северен поток 2", който ще свързва Русия с Германия по дъното на Балтийско море, се оценява на 9,5 млрд. евро. Очаква се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация до края на 2019 година.

Френската Engie, британската Royal Dutch Shell, австрийската OMV и германските Uniper и Wintershall първоначално трябваше да получат дял в проекта.

През пролетта на тази година обаче бе подписано споразумение за нов модел на финансиране. Според условията му европейските компании се задължават да предоставят дългосрочно финансиране за половината от разходите за съоръжението, макар единствен акционер да остава Газпром.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
fallback