fallback

Ройтерс: Лошата Русия има централна роля в западната дипломация

Конференцията по сигурността в Мюнхен показа неудобната истина - Русия е от критично значение за решаването на повечето конфликти, пише агенцията

20:00 | 19.02.18 г. 4

Конференцията по сигурност в Мюнхен показа неприятната истина - Русия е от критично значение за решаването на повечето световни конфликти, пише в анализ агенция Ройтерс.

Статутът на Русия като ядрена държава, военните й операции в Сирия и ветото, което има за решения на Съвета за сигурност на ООН, означават едно - всяко дипломатическо усилие в крайна сметка включва и Москва. "Не можем да намерим политическо решение без Русия", признава норвежкият министър на отбраната Франк Беке Йенсен.

В Мюнхен обаче Русия има публичния образ на лошото момче - критикувана за намесата в американските президентски избори през 2016 година, както и заради анексирането на Крим.

Конференцията по сигурността е едно от малкото събития, при които на едно място се събират експерти от Европа, САЩ и Русия. Представителите на САЩ обаче видимо бяха раздразнени от отказа на Москва да признае намесата си в изборите в родната им страна, пише Ройтерс.

Едно от предизвикателствата за Запада всъщност е, че кризите са взаимосвързани и връзката им с Русия е видима - в Сирия Русия е съюз на врага на Израел - Иран, Турция удари кюрдските сили в Северна Сирия с благословията на Русия, а усилията на САЩ за спирането на ядрените амбиции на Северна Корея се основават отчасти и на желанието на Русия да приеме призивите на САЩ и Европа за петролно ембарго над Пхенян.

"Преди години можехме да говорим за отделни кризи, но днес, ако обсъждаме една, разтърсваме другите", признава още норвежкият министър на отбраната.

Русия подкрепя и сепаратистите в Украйна, което също дразни Запада, пише още Ройтерс. Според участниците в Мюнхен мироопазващите сили на ООН имат шанс да решат конфликта в страната, който продължава вече четири години.

"Всичко е в ръцете на Русия", коментира обаче специалният пратеник на САЩ Кърт Волкър.

Преди години именно в Мюнхен тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обеща, че ще подобри връзките с Русия. Малко хора на Запад обаче си дават сметка колко е наранена Русия от разпада на СССР и разширяването на НАТО, пише още Ройтерс.

Сега, със западните санкции, отношенията между Русия и Запада са на най-ниското си ниво от Студената война насам и според дипломати шансовете да се подобрят са малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
fallback