IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Габриел: Някои от наложените на Русия санкции да бъдат облекчени

Условия за това обаче е осъществяване на примирие в Източна Украйна с помощта на миротворци на ООН, каза германският външен министър

14:31 | 17.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви днес, че е склонен някои от наложените на Русия санкции да бъдат облекчени, при осъществяване на примирие в Източна Украйна с помощта на миротворци на ООН, предаде Ройтерс.

Габриел каза, че е нереалистично да се настоява за пълно изпълнение на мирните договорености от Минск, преди да се предложи на Москва известно облекчение на санкциите.

Той заяви, че осъзнава противоречието между мнението му и официалната позиция - че санкциите могат да бъдат отменени единствено при пълно изпълнение на Минските споразумения - но посочи, че е в интерес на света да се излезе от сегашното положение на блокаж.

Макар Кремъл да отрича да оказва военна помощ на сепаратистите в Източна Украйна ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия на основание, че подпомага бунтовниците, и заради анексирането на Крим, посочва Ройтерс.

През 2015 г. фазата на пълномащабните бойни действия в Донбас до голяма степен приключи, след като с участието на Франция, Германия, Русия и Украйна беше сключено мирно споразумение в беларуската столица Минск. Все още обаче почти ежедневно се съобщава за жертви в Източна Украйна.

Габриел отбеляза, че все още има фундаментални различия около предложението на Русия да се изпратят мироопазващи сили на ООН в Източна Украйна, но каза, че намира идеята "за една от малкото реалистични възможности" за постигане на някакъв напредък към прекратяване на насилието, отнело живота на около 10 000 души в Източна Украйна от 2014 г. досега. Министърът заяви, че Германия ще лобира за напредък по тази тема в рамките на ООН.

"Спешно се нуждаем от напредък, защото светът става по-опасен", каза той в кулоарите на конференцията по сигурността в Мюнхен, на която присъстваше и руският му колега Сергей Лавров.

Русия е необходим партньор в глобалните усилия да се предотврати разпространението на ядрено оръжие, добави Габриел, позовавайки се на опитите на Северна Корея да развие ядрен потенциал.

Габриел, който е бивш министър на икономиката, и Лавров заявиха, че са си поставили за цел да разширят двустранната търговия, която за миналата година се е увеличила с 20 процента.

Двамата министри по-късно днес ще имат лична среща. Вчера обаче се провалиха плановете за четиристранна среща за кризата в Украйна с участието на Париж и Киев, като причината беше спор за датата.

Габриел защити и плановете да бъде изграден газопроводът "Северен поток 2", който под Балтийско море да свързва Германия и Русия - проект, срещащ остра съпротива от Полша и балтийските държави поради съображения, че така ще се увеличи зависимостта на Европа от руския газ, а Украйна ще бъде лишена от приходите от транзитни такси.

Германският министър каза, че страната му възнамерява да направи така, че съществуващият газопровод през Украйна да продължи да се използва и изрази мнение, че Русия е отворена за такава възможност.

Миналия месец САЩ заявиха, че разглеждат "Северен поток 2" като заплаха за енергийната сигурност на Европа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още