IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихоокеанското партньорство възкръсна с 11 подписа

Американският президент Доналд Тръмп оттели САЩ от споразумението, но останалите членове намериха начин пак да се обединят

21:32 | 08.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Единадесет страни от двата бряга на Тихия океан, в които живеят близо 500 милиона души, подписаха споразумение за свободна търговия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е третото по големина търговско споразумение. Сред подписалите прави впечатление липсата на САЩ.

Ройтерс допълва, че подписването на споразумението е силен сигнал срещу протекционизма и търговските войни. По силата на документа ще бъдат намалени митата на стоките между страните, които заедно представляват 13% от световната икономика, или 10 трилиона долара.

Ако в споразумението участваше САЩ, сделката щеше да обхване 40% от световната икономика.

Без САЩ в споразумението липсва точка, за която настоявха американците - за защитата на интелектуалната собственост във фармацевтиката. Според останалите държави в споразумението тази клауза би повишила цената на лекарствените продукти. 

На церемонията в Сантиаго подписите си под договора поставиха дипломати номер едно на 11-те страни - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Договорът се нарича Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

Той образно казано е възраждане на споразумението, известно като Транстихоокеанско партньорство, което се смяташе за погребано, след като САЩ обявиха, че излизат от него.

Този договор бе подписан през 2016 г. след дълги години на преговори. Той бе лансиран от Вашингтон по време на управлението на Барак Обама. Още преди да влезе в сила този договор, обаче Доналд Тръмп, новият обитател на Белия дом, обяви, че САЩ се оттеглят от него.

В началото на годината Тръмп намекна, че САЩ може да се завърнат в споразумението за свободна търговия, ако бъде постигната по-добра сделка, припомня още Ройтерс. Останалите членове обаче коментираха, че на този етап промяната би била трудна за постигане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още