fallback

МВФ: Американският долар е надценен

Според фонда китайският юан съответства на фундаментите

18:33 | 24.07.18 г. 2

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че американският долар е надценен, китайският юан съответства на фундаментите, а близо половината от страните в света имат излишък по текущата сметка, което се прибавя към рисковете за растежа и търговското напрежение, предава Ройтерс.

В ежегодния си доклад External Sector Report, който оценява обменните курсове и излишъка и дефицита по текущата сметка, фондът отбелязва, че в момента излишъкът и дефицитът по текущата сметка все повече се съсредоточават в страни с развита икономика.

Докладът се основава на данни и прогнози на МВФ към 22 юни.

Но китайският юан отбеляза значителен спад на стойността си в последните седмици, на фона на засилването на търговското напрежение със САЩ.

Във вторник китайската валута достигна 13-месечно дъно до 6,8295 юана за един долар, след като властите в Пекин намекнаха за допълнително разхлабване на паричната политика, за да подкрепят икономиката на фона на ескалиращата търговска война със САЩ.

В петък американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви пред Ройтерс, че е притеснен от спада на стойността на юана и министерството му „ще направи внимателна преценка дали страната е манипулирала валутата си“.

Данните на МВФ сочат, че излишъкът по текущата сметка на Китай леко се е увеличил миналата година до 1,7% от брутния ѝ вътрешен продукт. Това поставя страната в групата на държавите с прекомерен излишък, където попадат също Германия, Южна Корея, Холандия, Швеция и Сингапур.

Сред страните, които имат прекомерен дефицит по текущата сметка, са САЩ, Великобритания, Турция и Аржентина. МВФ посочва в доклада си, че американският долар отново е определен като надценен с около 8%, в сравнение с 16% миналата година.

Американският президент Доналд Тръмп наруши протокола в последните дни и се оплака, че повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв води до ръст на стойността на долара и вреди на конкурентноспособността на американския износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
fallback