fallback

След само три седмици живот на новата венецуелска валута инфлацията стигна 100%

Според данни на индекса Bloomberg Cafe Con Leche Index цената на чаша кафе във Венецуела е скочила двойно до 50 боливара

11:45 | 14.09.18 г. 8
Автор - снимка
Създател

Макар да са минали едва три седмици, откакто властите във Венецуела въведоха в обръщение нова валута – суверенния боливар, страната вече отчита инфлация от 100%.

След седмица и половина без промяна в индекса Bloomberg Cafe Con Leche Index цената на чаша кафе във Венецуела е скочила до 50 боливара от 25 преди това.

За сравнение, при старата валута, която се различава от суверенния боливар с това, че има още пет нули, цената за чаша кафе би била 5 млн. боливара.

Президентът Николас Мадуро премахна петте нули от валутата през август, за да може – поне за кратко, да опрости търговията и трансакциите с национална валута, усложнени от години на хиперинфлация.

По данните на индекса увеличението на цените през последните две седмици е увеличило годишната инфлация с над 100 000%.

По-рано през септември стана ясно, че инфлацията във Венецуела е преминала прага от 200% на месечна база през август, с което тя достигна 200 000% само за последната година, стана ясно от доклад на контролирания от опозицията парламент.

Това означава, че от началото на 2018 г. цените в латиноамериканската страна са се увеличили с 35 000%.

Централната банка на страната престана да публикува макроикономически данни през февруари 2016 г., като от миналата година това започна да извършва вместо нея Националната асамблея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
fallback