IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Венецуела премина прага от 200% за един месец

Това означава, че от началото на 2018 г. цените в латиноамериканската страна са се увеличили с 35 000%

12:02 | 06.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията във Венецуела премина прага от 200% за един месец през август, с което тя достигна 200 000% само за последната година. Това става ясно от доклад на контролирания от опозицията парламент, цитиран от агенция „Франс прес“.

Това означава, че от началото на 2018 г. цените в латиноамериканската страна са се увеличили с 35 000%.

Само преди два месеца инфлацията в рамките на един месец премина границата от 100% за първи път, допълни в Twitter опозиционният депутат Хосе Гера.

В края на юли от Международния валутен фонд (МВФ) прогнозираха, че до края на годината повишаването на цените може да достигне космическите 1 000 000%

Новината за скока дойде, след като президентът Николас Мадуро вкара в сила миналия месец серия от икономически реформи в опит да овладее продължаваща вече четири години икономическа криза, която принуди стотици хиляди души да напуснат страната.

Реформите включват увеличаване на минималната заплата с 3400%, премахване на пет нули от валутата, която също така беше девалвирана с 96% и фиксиране на стойността й с венецуелската криптовалута петро.

Мадуро също така увеличи данък добавена стойност (ДДС),намали субсидиите за горивата и въведе нов данък върху паричните средства, изпратени от чужбина.

Контролираната от опозицията Национална асамблея на практика няма реална власт във Венецуела, но продължава да заседава, въпреки че членовете й не получават заплати. Твластта й бе отнета миналата година, след като Мадуро създаде паралелен парламент, наречен Конституционна асамблея, управлявана от верни на режима поддръжници и подкрепяна от Върховния съд.

Централната банка на страната престана да публикува макроикономически данни през февруари 2016 г., като от миналата година това започна да извършва вместо нея Националната асамблея, припомня „Франс прес“.

Според ООН 1,6 млн. венецуелци са напуснали страната от 2015 г. насам, но това доведе до затруднения с мигрантската вълна на други съседни държави като Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още