fallback

Саудитският принц иска да излъска имиджа си в чужбина след случая "Кашоги"

Изявлението на Тръмп, че той "може да е, но може и да не е" поръчал убийството, изглежда помага на Мохамед бин Салман

17:02 | 27.11.18 г. 1

Първото пътуване на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в чужбина след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги ще бъде ранна индикация за последствията, пред които той е изправен заради ужасяващото престъпление, пише в свой анализ Асошиейтед прес.

Принцът отива на посещения при близки съюзници в Близкия изток, преди да присъства на срещата на върха на Г-20 в Аржентина на 30 ноември. Там той ще се изправи лице в лице срещу президента Доналд Тръмп, който защитава връзките на САЩ с кралството, както и срещу европейски лидери и срещу турския президент, който оказва растящ натиск върху Рияд след убийството на Кашоги и разчленяването му в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

"Истинският въпрос тук е дали той може да пътува до другите западни столици в обозримото бъдеще и да очаква ръкостискания там, и аз не съм сигурен, че това е така", каза Х. А. Хелиър - британски изследовател на проблемите на Близкия изток и Арабския свят от "Роял юнайтед сървисиз инститют" и от Атлантическия съвет.

Пътуването (му) има за цел да възстанови неговия имидж и да укрепи връзките със съюзниците, и се очертава да контрастира с продължителното турне на принца из САЩ през април, където той се срещна с Майкъл Блумбърг, Рупърт Мърдок, шефа на Disney Боб Айгър, съоснователя на Google Сергей Брин, шефа на Apple Тим Кук, бившия президент Джордж Буш-старши и много други.

"Той просто няма как да разчита на подобно пътуване точно сега", каза Хелиър. Намерението на принца престолонаследник да присъства на съмита на Г-20 в Буенос Айрес "ми говори, че той живее с усещането, че е преодолял бурята, или че за да я преодолее, трябва да прави точно това", добави Хелиър.

След като в продължение на седмици отричаха да знаят каквото и да е за смъртта на Kашоги, саудитските власти в крайна сметка излязоха с обяснението, че той е бил убит при операция, имаща за цел принудително връщане на журналиста в страната. Саудитските прокурори твърдят, че планът бил разработен от двама бивши съветници на престолонаследника и сега искат смъртни присъди за пет души, за които казват, че били замесени в убийството.

Това като че ли се оказа задоволително обяснение за Тръмп, който миналата седмица направи необичайно изявление, че САЩ няма да предприемат повече действия, след като санкционираха 17 души, свързани с убийството. Тръмп пренебрегна преценките на американското разузнаване и на други експерти, че принцът сигурно е бил замесен в тази операция на високо равнище, и каза, че ще продължи да поддържа близки отношения със Саудитска Арабия, донякъде и заради нейното петролно богатство и заради многомилиардните й покупки на американско оръжие.

Изявлението на Тръмп, че той "може да е, но може и да не е" поръчал убийството, изглежда помага да бъде отворен пътят за завръщане на престолонаследника на международните форуми.

Но дори Тръмп да се ръкува с него на срещата на върха на Г-20, принцът все пак може да остане персона нон грата в самия Вашингтон, където членове на Конгреса и от двете партии настояват за по-строги мерки, както и на Уолстрийт и в Силициевата долина.

Той може също да очаква ледено посрещане от другите лидери на Г-20. В Европа има призиви за спиране на оръжейните продажби за Саудитска Арабия, а Канада може би още е ядосана от дипломатическия скандал, предизвикан от саудитския гняв по повод на нейните критики срещу нарушенията на човешките права в кралството.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се очаква да бъде на срещата на върха, допринесе много за глобалното омерзение, на което принцът сега се натъква.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
fallback