IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският принц иска да излъска имиджа си в чужбина след случая "Кашоги"

Изявлението на Тръмп, че той "може да е, но може и да не е" поръчал убийството, изглежда помага на Мохамед бин Салман

17:02 | 27.11.18 г. 1
<p>
	Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Решението на принца да отиде в Аржентина въпреки международния гняв е сигнал, че той все още има подкрепата на своя 82-годишен баща - крал Салман, и не е изправен пред сериозна заплаха у дома.

В Тунис днес се събраха протестиращи срещу посещението на принца, който пристига тази вечер. Адвокатско сдружение се опита да издейства съдебна заповед за блокиране на визитата.

"Хюман райтс уоч" съобщи в понеделник, че е поискала от Аржентина да разследва саудитския престолонаследник заради ролята му във войната в Йемен, където водената от кралството коалиция се сражава с шиитските бунтовници, като отбеляза и обвиненията за възможната му замесеност в убийството на Кашоги.

Тъй като конституцията на Аржентина признава универсална юрисдикция за военни престъпления и мъчения, заяви базираната в Ню Йорк правозащитна организация, нейните съдебни власти имат пълномощия да преследват тези престъпления независимо къде са били извършени и независимо от националността на заподозрените или на техните жертви. Засега няма отговор от Буенос Айрес.

При първата спирка от турнето си - в Обединените арабски емирства, престолонаследникът бе прегърнат на летището от престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед - близък съюзник, за когото се твърди, че е бил ментор на 33-годишния член на кралската фамилия. Принцът присъства на състезанието за Гран При на Абу Даби във Формула 1, където бе заснет във ВИП ложа да разговаря с бившия испански крал Хуан Карлос и чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Като възможен знак за протичащи промени, принц Мохамед тръгна на задграничното си турне със свита от хора, които може да се издигнат при пренареждането на неговия кръг от съветници. Сред тях са държавният министър Мохамад Ал Шейх, шефът на разузнаването Халид ал Хумайдан и придворният съветник принц Турки бин Мохамед бин Фахд.

Двамата близки съветници, замесени в убийството на Кашоги - Сауд ал Кахтани - придворен съветник, който бе приятел на принца, и Ахмед ал Асири - генерал, когото принцът издигна на най-висок пост в разузнаването, бяха уволнени миналия месец. Престолонаследникът е поел под личен надзор всички главни лостове на властта в кралството, включително военните и силите за сигурност.

Саудитският анализатор Мохамед Аляхия каза, че през последните две години много държавни институции в кралството са били маргинализирани с цел по-бърз процес на вземане на решения "ад хок", ръководен от новоовластени хора. "Мисля, че в кралството е налице утвърдено разбиране, че има нужда от сериозна структурна промяна, за да се гарантира, че нещо подобно няма никога вече да се случи, - каза Аляхия. - Мисля, че определено ще станем свидетели на известно завръщане към институционализъм, на известно връщане към процес на консенсусно вземане на решения и на спазване на определени процедури."

Все пак остава да се види дали ще има консултации с по-широк кръг от съветници, дали те ще опонират на принца и дали той ще се вслушва в тях.

"Не съм чул той да е назначил съзнателно някого, който би му казал "това е наистина лоша идея", отбеляза Саймън Хендерсън - изследовател във вашингтонския Институт за близкоизточна политика, който обстойно се е занимавал и писал за престолонаследника. "Той не приема такива опониращи съвети, не ги търси нито от вътрешното си обкръжение, нито от външни хора. Той може и да слуша, но не възприема", каза Хендерсън.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 5 години
Затова ли прави рекорди в добива на нефт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още