IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ приветстваха решението на ЕС за "Северен поток 2" и удължаване санкциите срещу Русия

От САЩ призовават Германия да се вслуша в опасенията на много от съседите си по отношение изграждането на газопровода

09:32 | 16.12.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ приветстваха вчера резолюцията на Европейския парламент за Украйна и "Северен поток 2", както и решението на държавните и правителствени ръководители от ЕС да продължат с половин година секторните икономически санкции срещу Русия. Това се казва в разпространено писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на американския Държавен департамент Робърт Паладино, цитирано от ТАСС и БТА.

"САЩ приветстват неотдавнашните стъпки на ЕС и държавите членки в него да потърсят отговорност от Русия за агресията срещу Украйна", заявява Паладино. Дипломатът посочва резолюцията на ЕП от 12 декември, която "отново потвърждава важността на ролята на Украйна в европейската енергийна система и осъжда строежа на подкрепяния от Кремъл тръбопровод "Северен поток 2", определяйки го като политически проект".

"Призоваваме Германия да се вслуша в опасенията на много от съседите си, сигурността на които ще пострада" от изграждането на газопровода, заяви Паладино.

Той добави, че Вашингтон приветства единодушното решение на Европейския съвет да продължи икономическите санкции срещу Русия.

"Подкрепяме позицията на ЕС, че нападението на Русия срещу украинските плавателни съдове в Черно море на 25 ноември е нарушение на международното право, и приветстваме усилията на ЕС да оказва подкрепа на онези райони на Украйна, на които се отразява негативно агресията на Русия в Азовско море", каза дипломатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 5 години
Вие двамата, Императора и majnata трябва да си заковете дъските, защото много ви хлопат, направо се ветреят. Украйна никога не е спирала газ, спря го ***. Политически причини. Измисли че украинците крадели газ. Отказа да приспадне ония 7-8%, които се изразходват за нагнетяване и поддържане на налягането и помисли, че някой му вярва. От Словакия не му повярваха и заведоха арбитражно дело. *** си плати като поп 100 000 000$ за нанесени щети в извънсъдебно споразумение. На България нищо не плати, защото ние вярваме, че *** казва истината. Ако можеше да спре газта слънцеликия отдавна да го бе сторил. Но и той е наясно, че ако го направи руснаците ще ядат лед и сняг. Прави ми впечатления, че сте изключително посредствени и неинформирани, а се опитвате да просвещавате останалите. И смешно и жалко, но за рубли може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
Питам само - ако Северен поток 2 бъде спрян и след 2-3 години ЕС закъса за енергия - депутатите от ЕП, отговорни за евентуалното проваляне на Северен поток 2, ще поемат ли ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ? Ако Газпром осъди Германия, ТЕ ли ще плащат обезщетението което ще е многомилиардно? Ти да си видял Меркел да плаща обезщетенията на избитите от чернокафявата гнъс ? Плаща редовия немец дето работи ... та за персонална отговорност ако стане дума , ше ревнат че било фашизъм !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още