fallback

Дигитализацията е помогнала за откриването на 1,5 млрд. барела петрол в Аляска

Навлизането на цифровите технологии в петролната индустрия помага на големите имена в бизнеса да ограничат значително своите разходи при сондажните дейности

09:30 | 02.02.19 г.

Интегрирането на цифровите технологии на всички нива от нефтодобивната промишленост продължава да се ускорява. Макар да се пише много за ползите от дигитализацията при различните аспекти от сондажните процеси, извличането и поддръжката на находищата, съществува и друга важна област, в която тези технологии променят правилата на играта – още преди началото на сондажната дейност, пише Ирина Слав за Oilprice. 

В Аляска, например, новите технологии за проучване на петролни и газови находища са спомогнали за откриването на повече от 1,5 млрд. барела суров петрол само през последните две години, показва проучване на S&P Global Platts.

В Аляска съществуването на петролни залежи е известно от години, но местонахождението и точното им количество остава неизвестно до появата на цифровите технологии под формата на напреднали 3D сеизмични изображения и технологиите за обработка на данни.

Холандската компания Biodentify събира хиляди почвени проби, за да анализира ДНК структурата на множество микроорганизми, с което получава данни за наличието на въглеводороди в тяхната среда.

Компанията използва изкуствен интелект за тази процедура и изчислява потенциалните размери на находищата на петрол с около 70% точност.

Цялата процедура отнема между 6 и 10 седмици, което е относително кратък период от време, особено на фона на факта, че по този начин се ограничава рискът от сондиране на нерентабилни находища.

С напредъка на дигитализацията и изкуствения интелект ще намалее още повече рискът да се инвестират напразно огромни суми пари на места, където петролът е оскъден или изобщо липсва.

Петролните и газовите компании, дори и онези, които са най-устойчиви и успешни сред тях, държат своите разходи под контрол, опитвайки се да спечелят от всеки изразходен долар.

Холандско-британската компания Royal Dutch Shell се фокусира върху развитието на изкуствения интелект, който в момента се използва ефективно при сондажните дейности.

Чрез тази технология енергийният гигант цели да редуцира разходите при някои сондажни процеси, както и износването на техниката.

Петролната и газовата промишленост реагира изключително бързо при възприемането на новите технологии и стимулират иновационните дейности, свързани с разработването на тези технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
fallback