IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петдесет нюанса петрол

Съществува ли наистина технологичен тласък на петролното производство в САЩ или рекордите от последната година се дължат единствено на Пермския басейн?

08:21 | 15.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Казано с други думи, основната причина за силата на американското петролно производство от 2014 г. насам е по-доброто качество, съответно находище, или по-скоро търговската експлоатация на по-качествен шистов ресурс в лицето на Пермския басейн. 

Пермското петролно находище, за разлика от Bakken и Eagle Ford, е разработено значително по-късно.

Едва през 2013 г. шистовата индустрия започва пълноценно експлоатиране на ресурсите от този район. През това време Пермският басейн изостава значително по отношение на производствената дейност от останалите големи басейни.

Ценовата катастрофа от края на 2014 г. има малко влияние върху добива в района. До 2017 г. производственият ръст в Пермския басейн вече е възстановен, а до 2018 г. достигна рекордни нива от 860 хил. барела до 2,76 млн. барела.

003 003

Тези внушителни резултати до голяма степен замаскираха слабите производствени нива от останалите находища. Всъщност американския шистов добив има две фази на развитие – периодът преди 2014 г. и този след 2014 г., белязан от възхода на Пермското находище.

Дивергенцията по отношение на производителността между Bakken, Eagle Ford, от една страна, и Пермския басейн от друга, има сериозни последици при ограничаването на цените на петрола в САЩ в средносрочен и дългосрочен план. Внимателният анализ на данните води до едно безспорно заключение – без появата на пермския шистов петрол леката петролна промишленост в САЩ би загубила войната с ОПЕК.

Следователно, не е правилно американската петролна промишленост да се третира като монолит, тъй като в много отношения петролните находищя в Bakken и Eagle Ford са дотолкова жертви на политиката на ОПЕК, колкото и на възхода на Пермския басейн.

Последиците

Неравномерното и с различен интензитет американско шистово производство е ключовият източник на глобален растеж при доставките на петрол извън ОПЕК през последните няколко години.

Важно е да се отбележи, че въпреки своите рекордни производствени нива Пермският басейн в един момент ще пресъхне и това ще окаже своето влияние както върху американската петролна индустрия, така и върху глобалните пазари.

004 004

Много анализатори предвиждат, че това ще се случи някъде в началото на следващото десетилетие.

Според ОПЕК кривата на добива на петрол в Пермския басейн вероятно ще се изправи до 2020 г., като растежът на производството ще се забави от 860 хил. барела през 2018 г. до 230 хил. барела до 2020 г.

005 005

Съществуват редица фактори, които могат да ускорят или забавят този момент, но няма съмнение, че рано или късно добива от региона ще започне да намалява значително.

Годината, в която американският петрол започне да отстъпва, ОПЕК ще си върне тоталното лидерство на глобалните петролни пазари.

Ясно е, че ОПЕК се опитва да затвърди своя съюз с Русия за следващите три години, точно толкова време, колкото е необходимо за преобръщане на производствената тенденция в Пермския басейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Заради писаниците на ABBA взех да съжалявам руснаците. Грешни рубли дават, ето какво получават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 27
ABBA
преди 5 години
Неее, нюансите са други.1. Има държава с петрол и/или газ и тя не лиже на Фашингтон като "гордите" саудитци.2. В тая държава започват да се появяват мноооо проблеми с демокрацията, докато въпросните саудитци могат да си колят и бесят как си щът - буквално.3. После на тая държава почват да и се крадат парите:а/ със санкции - аве имаш пари, ама това няма да ти продаваме.б/ Лондон си прибира златото.в/ Фашингтон замразява сметки и започва от там да храни своите *** синове.г/ Всички преститутки по всички земни кълбета изпадат в транс: - Новичок! - Хлор и бели каски! - Еднорози във вечните ягодови полета! - и тям подобни напушени и нашмъркани видения................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още