fallback

BP: Американската шистова индустрия е „пазар без мозък“

САЩ са единствената страна, която изцяло отговаря на пазарните сигнали, смята изпълнителният директор на британската енергийна компания Боб Дъдли

13:16 | 27.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската шистова индустрия отговаря само на ценовите сигнали и е „пазар без мозък“, смята главният изпълнителен директор на британската енергийна компания BP Plc Боб Дъдли, цитиран от Oilprice. 

“САЩ са единствената страна, която изцяло отговаря на пазарните сигнали...като пазар без мозък. За този пазар единственото важно нещо са цените“, посочва Дъдли в интервю пред Ройтерс.

„За разлика от Саудитска Арабия и Русия, които приспособяват продукцията си в отговор на пренасищане или недостиг на петрол на пазара, американската петролна индустрия реагира конкретно на цените“, добави още ръководителят на BP, която успя да завърши през миналата година придобиването на шистовите активи на BHP срещу 10,5 млрд. долара.

Придобиването прибавя към общата продукция на британската компания 190 хил. барела петролен еквивалент на ден и 4,6 млрд. барела петролен еквивалент от открити ресурси в богатите на шистово гориво басейни „Перм“ и „Игъл Форд“ в Тексас и „Хейнсвил“ в Източен Тексас и Луизиана.

Американската шистова индустрия е изключително чувствителна към пазарните цени на петрола и сондажите реагират на техните колебания чрез добавяне или намаляване на работещите съоръжения, като основен фактор в това отношение е краткият производствен цикъл при шистовото гориво за разлика от по-тежкия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
fallback