fallback

Гражданите в по-развитите страни одобряват налагането на данък върху богатите

54% от анкетираните смятат, че по-високите пенсии ще ги накарат да се чувстват икономически по-сигурни, показва проучване на OECD

22:01 | 19.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мнозинството от гражданите в по-развитите страни по света искат да бъде наложен данък върху състоянието на богатите хора, подкрепяйки идеята за подобряване на политиката за социално подпомагане, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Във всички разгледани страни повече от половината от анкетираните хора споделят, че е необходимо да бъде въведен данък върху богатството с идеята да се подкрепят онези хора, които са в неравностойно финансово положение.

По-голямото данъчно облагане за богатите граждани вече се дискутира от властите в някои от водещите икономики по света.

Във Франция движението на „жълтите жилетки“ също постави подобни условия пред президента Еманюел Макрон.

Най-висока подкрепа идеята за данъчно облагане на богатите е получила в Полша и Гърция, две страни, които се възстановяват от години на икономическа нестабилност.

Повечето хора чувстват несигурност относно достъпа до качествени стоки, достъпни здравни услуги и грижи за възрастните хора.

С изключение на Канада, Дания, Норвегия и Холандия, гражданите на останалите анализирани държави смятат, че не получават справедлива обратна връзка от държавата за парите, които са предоставили под формата на такси и данъци.

„Това виждане се споделя от представителите на повечето социални групи“, споделят от ОИСР.

Чувството за несправедливост е още по-ясно изразено при високообразованите граждани и по-заможните домакинства.

Гражданите в повечето страни посочват, че техните правителства трябва да бъде по-инициативни по отношение на социалната политика и социалното неравенство. Изключение правят представителите от Франция и Дания, където социалните системи са едни от най-щедрите в света.

Голяма част от анкетираните смятат, че приоритет на управляващите по отношение на социалната политика трябва да бъдат средствата за възрастните, като 54% споделят, че по-високите пенсии ще ги накарат да се чувстват икономически по-сигурни.

Здравеопазването е поставено на второ място, като за него са гласували 48% от анкетираните, докато 37% посочват като най-важен елемент нивото на основния нетен доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
fallback