fallback

ЦИЕ и Австралия са регионите с най-големи количества въглеродни емисии

България заема 23-а позиция в класацията за въглеродни емисии на electricityMap

16:12 | 25.09.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Страните от Централна и Източна Европа и Австралия са регионите, които регистрират най-големи количества емисии на въглероден диоксид в света, според данните в реално време на electricity Map. 

В това отношение България се нарежда на 23-а позиция сред най-замърсените страни в глобален мащаб.

Минути след 16 ч. българско време на територията на страната ни са отчетени 508 г еквивалент на въглероден диоксид за киловатчас от производството на електроенергия. 36% от генерираното електричество идва от нисковъглеродни източници, докато 11% принадлежат на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

По този показател България е най-силно замърсената страна на Балканския полуостров, като на второ място е поставена Босна и Херцеговина (502 г/кВтч).

Най-много въглеродни емисии регистрира щата Куинсленд в Австралия – 763 г/кВтч. Той е следван от Полша (734 г/кВтч) и Естония (722 г/кВтч). Интересно е да се отбележи, че поради въздушните течения южната съседка на Естония, Латвия, също отбелязва завишени стойности от 416 г/кВч, въпреки че в страната не съществуват въглищни инсталации за производство на електроенергия, като основните енергийни източници за природен газ (54%) и хидроенергия (27%).

С най-ниски количества въглеродни емисии могат да се похвалят испанският остров Ел Йеро (11 г/кВтч), британските острови Оркни (13 г/кВтч) и канадският щат Онтарио (20 г/кВтч).

*Мониторингът не обхваща енергийните сектори на всички страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
fallback