IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-рентабилната компания в света плаща изненадващо малко

Ръководството на Aramco следва наследствената стратегия за разпределяне на наличните ресурси през поколенията и подпомагане просперитета на саудитското кралство

17:41 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приходите от търговията с петрол отдавна подкрепят финансирането на живота на кралското семейство, чието колективно богатство се оценява на повече от 100 млрд. долара, според индекса на Bloomberg Billionaires.

Но членовете на борда на Aramco гледат с пренебрежение към компенсационните пакети, оразмерени според американските стандарти, посочват хората, запознати с темата. 

„Налице е усещането за равенство между поколенията в управлението на саудитския петрол, което е наистина важна част от мисията на Aramco“, споделя Джим Крейн, научен сътрудник по енергетиката в института „Бейкър“ към университета „Райс“. “Става дума за „запазване на петрола за бъдещите поколения“, добавя той.

Бордът на директорите на Aramco определя предоставянето на парични възнаграждения за всички служители, като пакетът на Амин Насър представлява състоеше главно от заплата и отложено обезщетение, посочват източници.

Съществуват големи различия и в заплащането между Aramco и други големи петролни компании, контролирани от правителствата. Регулаторните документи показват, че членовете на управителния съвет на „Роснефт“ делят общо 63,9 млн. долара през 2018 г., докато директорите и висшите ръководители на PetroChina Co. са получили общо 1 млн. долара през същата година.

12 12

Въпреки това, правилата и практиките за разкриване и класифициране на компенсацията на ръководството варират съществено в различните юрисдикции, което прави тези цифри трудни за сравнение.

Работата в Aramco например е съпътствана от много предимства, които нямат задължително директен финансов характер. Корпоративната работа е силно желана сред саудитците. Основните кандидатите понякога се назначават още в юношеска възраст. Предложението за работа може да бъде и билет за висше образование в САЩ, сигурност в работата и огромен престиж.

Нещата изглеждат още по-примамливи за онези, които достигат най-високите корпоративни етажи. Сегашните и бивши ръководители и техните семейства живеят главно в Ар-Рабия, анклав в северен Дхахран, който се състои от разкошни имения с басейни.

Тези хора се радват на широк спектър от услуги и предимства, предоставяни от Aramco, като коли и лични шофьори, градинари и икономи, посочват хора, запознати с въпроса.

Договорите на висшите ръководители включват също здравно осигуряване за съпругата или съпругите на въпросното лице.

„На практика сте истинска рок звезда, ако работите за Aramco“, посочва Джим Крейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още