fallback

Глобалният дълг ще достигне рекордните 255 трлн. долара до края на годината

Размерът на дълга извън финансовия сектор сега надхвърля 240% от световния брутен вътрешен продукт, достигайки 190 трлн. долара

17:30 | 15.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалният дълг е напът да приключи 2019 г. на рекордно високо ниво от над 255 трлн. долара, изчислява Институтът за международни финанси в петък, като на човек на планетата се падат по около 32 500 долара. 

Към сумата, която е повече от три пъти годишната икономическа продукция в световен мащаб, бяха прибавени 7,5 трлн. долара през първата половина на годината, като тази тенденция не показва признаци на забавяне, съобщава Ройтерс. 

Около 60% от този скок се дължи на икономиките на САЩ и Китай. Само държавният дълг се очаква през тази година да надхвърли 70 трлн. долара, както и общият дълг (правителствен, корпоративен и финансов сектор) на развиващите се икономики.

Сред секторите държавният дълг отбеляза най-голям ръст през първата половина на годината, като се увеличава с 1.5 процентни пункта, следван от нефинансовите компании с ръст от 1 процентен пункт.

Нещо повече, тъй като държавните компании сега представляват над половината от нефинансовия корпоративен дълг на развиващите се пазари, държавните заеми са единственият и най-важен двигател на глобалния дълг през последното десетилетие.

Анализ на Bank of America Merrill Lynch сочи, че след срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, правителствата са взели кредити в размер на 30 трлн. долара, компаниите - 25 трлн. долара, докато домакинствата и банките са задлъжнели допълнително със съответно 9 трлн. долара и 2 трлн. долара.

Данните също така посочват, че размерът на дълга извън финансовия сектор сега надхвърля 240% от световния брутен вътрешен продукт, достигайки 190 трлн. долара.

Глобалните пазари на облигации са се увеличили от 87 трлн. долара през 2009 г. до над 115 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
fallback