fallback

ООН: Емисиите на парникови газове достигат рекордни нива през 2018 г.

Глобалните температури могат да се повишат с 3,2 градуса по Целзий до края на този век, предупреждават в същото време от Световната метеорологична организация

15:31 | 27.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалните температури могат да се повишат с 3,2 градуса по Целзий до края на този век на фона на настоящите регулации и планове относно борбата с климатичните промени, което заплашва да предизвика мащабни климатични катаклизми, предупредиха експерти от Световната метеорологична организация (СМО).

Генералният секретар на организацията Петери Талас заяви, че глобалните температури могат да се повишат от 3 до 5 градуса по Целзий, спрямо прединдустриалните стойности, до края на века, което надхвърля повече от три пъти договорените ограничения.

Емисиите на парникови газове от своя страна са се покачили до рекордно ниво през миналата година, посочва Организацията на обединените нации (ООН) в доклада Emissions Gap Report, публикуван дни преди преговорите за климата на ООН в Мадрид, които ще се състоят през следващата седмица и ще бъдат насочени към стимулиране на борбата за ограничаване на климатичните промени. 

Докладът измерва темпа на редуциране на количеството емисии, необходим за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, както е договорено в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Миналата година междуправителственият панел на ООН за изменението на климата предупреди за огромни негативни последици в световен мащаб, като загубата на почти всички коралови рифове и повечето арктически морски лед, ако тази цел не бъде постигната.

Съгласно настоящите национални обещания за намаляване на вредните емисии „може да се очаква температурите да се повишат с 3,2 градуса по Целзий през този век, което ще доведе до широко и разрушително въздействие върху климата“, се обобщава в доклада на ООН за околната среда.

„Като дядовци ние не искаме да оставяме това на нашите внуци“, заяви един от авторите на доклада - Джон Кристенсен - по време на пресконференция в Женева.

„С покачва не на температурите с 3 градуса ще загубим голяма част от сегашната (селскостопанска) продукция и райони като Африка, където населението нараства, биха пострадали сериозно“, предупреди Петери Талас.

Докладът на ООН посочва още, че най-безопасният праг на температурата, определен от Парижкото споразумение - повишение от 1,5 градуса по Целзий - все още е постижим, но ще изисква намаляване на емисиите от 7,6% годишно между 2020-2030 г. Ограничаването на покачването до 2 градуса по Целзий би означавало годишни съкращения от 2,7%.

От ООН посочват, че емисиите, включително тези от обезлесяването, все още не са достигнали своя най-висок темп, като са се увеличили до рекордните 55,3 гигатона еквивалент на въглероден двуокис през 2018 г.

Докладът посочва САЩ като един от най-големите замърсители, заедно с Бразилия и Япония, които не постигат своите собствени цели. По-рано този месец администрацията на американския президент Доналд Тръмп подаде документи за излизане от Парижкото споразумение за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
fallback