fallback

Застрашени са основните „житници“ на планетата

Съществува заплаха климатичните промени да доведат едновременно до лоша реколта в основните региони на световно производство

19:00 | 10.12.19 г. 7
Автор - снимка
Създател

Основните световни житници са заплашени от екстремни климатични условия, които биха могли да ги връхлетят по едно и също време, причинявайки неимоверен спад на производството с рискови последици. Това се посочва в две проучвания, публикувани днес и цитирани от Франс прес. 

През 2007 и 2008 година в редица страни в Азия и Африка имаше "бунтове на глада" заради рязкото увеличение на цените на земеделските и хранителни продукти, най-вече зърнени храни, чиито цени скочиха почти двойно.

Съществува обаче заплаха климатичните промени да доведат едновременно до лоша реколта в основните региони на световно производство, което би попречило да се компенсира дефицитът в една част от света с внос от друга и и може да предизвика точно такива последици. Това се посочва в две проучвания, публикувани в списание Natural Climate Change.

В първото проучване научните работници в австрийски институт са разгледали данните за световното производство на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) за големите производствени зони (САЩ, Аржентина, Европа, Украйна/Русия, Китай, Индия, Австралия и Бразилия). В тези страни през 2012 година са произведени 56 процента от пшеницата в света, 56 процента от царевицата, 73 процента от соята и 38 процента от ориза.

За първите три култури анализът показва, че има значително увеличение на вероятността от лоша реколта заради климата в няколко производителни региона по едно и също време, обясняват експертите.

Същото се отнася и за соята, която не понася добре температури над 30 градуса по Целзий. Ако това се случи по едно и също време във всички региони, които произвеждат тази култура, то производствените загуби биха могли да достигнат 12,55 милиона тона спрямо 7,2 милиона през 1988/89 година - едни от най-лошите години за реколтата от соя, изчисляват авторите на проучването.

В друго проучване изследователите от института за климатични промени в германския град Потсдам предупреждават за двайсет пъти по-голям риск от горещини, които да засегнат едновременно производствените зони в Северното полукълбо, допълва АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback