IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли глобалното затопляне да застраши Панамския канал?

Основната заплаха са непрекъснато повтарящите се суши

22:17 | 31.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Панамският канал отбелязва днес 20 години от възстановяването на суверенитета си, съобщава Euronews. На 31 декември 1999 година Съединените щати връщат собствеността над това монументално съоръжение, свързващо Тихия и Атлантическия океан. За Панама обаче годишнината не е особено радостна. Днес нейният канал е в опасност под ефекта от глобалното затопляне.

Основната заплаха са непрекъснато повтарящите се суши. През 2019 година недостигът на дъждове достигна 27 процента. Това доведе до понижаване на нивото на езерата, които пълнят канала. Тази година до него са достигнали едва 3 милиарда кубични метра вода вместо необходимите за нормалното му функциониране 5,2 милиарда кубични метра.



В резултат на това миналата пролет най-големите кораби трябваше да намалят товарите си, за да преминат през 77-километровия канал.

Проблемът тревожи Панама, която и без това е изправена пред свиването на световния търговски трафик. Страната търси решения, за да осигури бъдещето на своя канал. Търсят се други източници на сладка вода: изпомпване, обезсоляване на морска вода, изкуствени езера и баражи. Но това са все скъпи решения, които могат да се отразят на финансите на канала.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още