fallback

САЩ ще изпратят още 3500 военни в Близкия изток

Те ще бъдат разположени в Ирак, Кувейт и други части на региона

21:15 | 03.01.20 г. 12

Американската армия ще изпрати още около 3500 военни в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани преди по-малко от един ден, съобщи NBC News, като се позова на трима представители на американското министерство на отбраната и един представител на американската армия.

Допълнителните бойни части ще бъдат разположени в Ирак, Кувейт и други части на региона, информира NBC. Разполагането на една бригада на 82-а военновъздушна дивизия, 700 от които вече бяха изпратени в Близкия изток, трябва да послужи като отговор на заплахите в региона, допълва NBC.

Но представители на министерството на отбраната твърдят, че допълнителните военни не са директен отговор на смъртта на Сюлеймани, която разгневи ръководителите на Иран и предизвика пламенни заплахи за отмъщение от богатата на петрол страна от Близкия изток.

Те казват, че допълнителните военни са продължение на съобщение по-рано тази седмица за изпращане на бойни части в региона, отбелязва NBC.

САЩ обявиха късно в четвъртък, че са извършили изненадващо въздушно нападение в Багдад, при което е бил убит Сюлеймани, една от най-влиятелните фигури в Иран, обвиняван за смъртта на стотици американци.

Държавният департамент призова американските граждани да напуснат Ирак.

Министерството на отбраната съобщи в комюнике, че „решителните отбранителни действия“ са били предприети, „за да защитят американските служители в чужбина“, и допълни, че Сюлеймани „разработвал активно планове за нападения срещу американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в региона“.

Сюлеймани е дал зелена светлина и за нападенията срещу американското посолство в Багдад преди няколко дни, съобщи Пентагонът.

Разполагането на допълнителни военни е поредният агресивен ход между САЩ и Иран. През уикенда САЩ извършиха военни удари в Ирак и Сирия срещу подкрепяна от Иран милиция на шиитски мюсюлмани. Последва вълна от протести в Ирак, чиято кулминация беше нападението срещу американското посолство в новогодишната нощ.

Президентът Доналд Тръмп защити въздушния удар в два туита. „Генерал Касем Сюлеймани е убил или е ранявал тежко хиляди американци продължително време и замисляше да убие още много…, но беше заловен“, написа Тръмп. „Той трябваше да бъде неутрализиран преди много години!“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
fallback