IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заканата на Иран за отговор срещу САЩ направи опциите върху петрола бичи

Предлагането на пут опции спадна, а премиите на кол опциите поскъпнаха

16:48 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Пазарите на петролни опции бяха обхванати от бичи настроения в петък. Инвеститорите са в очакване на ответната реакция на Иран, след като въздушните удари на САЩ в Багдад причиниха смъртта на високопоставен ирански генерал, информира Bloomberg.

Разходите за застраховане срещу скокове на цените се увеличиха, причинявайки намаление в предлагането на пут опции до най-ниските му нива от началото на ноември както в Лондон, така и в Ню Йорк. Волатилността също се повиши до най-високото си ниво за месеца, малко след оповестяването на информацията за въздушния удар. петрол петрол

Цените на петрола се повишиха в петък до най-високите си нива от май насам, след като един от най-влиятелните генерали на Иран, Касем Солеймани беше убит от американски ракети в Ирак. Впоследствие Иран обеща "тежко отмъщение", оставяйки търговците на суровината обезпокоени от рисковете за износа от основния нефтен регион в света.

Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Иран за атаките срещу петролни супертанкери, плаващи през Персийския залив, и ударите с дронове, които възпрепятстваха работата на съоръжението за преработка на суров петрол в Саудитска Арабия, наречено Абкаяк.

„Да убиеш Касем Солеймани, а не да го санкционираш е много голям ход“, казва Ричард Фулартън, основател на лондонския хедж фонд Matilda Capital Management Ltd. „Това изглежда като много голяма промяна в начина на действие на Тръмп. Не виждам как той ще успее да деескалира напрежението сега", добави Фулартън.

„Кол опциите, които дават на притежателя правото да купува петролни фючърси на определена цена, преди това бяха евтини“, каза експертът. Цената на тези деривати вече се е повишила, но промяната все още е по-малка от тази, последвала атаката над Абкаяк през септември. По този повод, премиите на кол опциите се повишиха и за кратко време след това отстъпиха, наред със суровинните цени.

„Пазарът добавя рискова премия поради страховете, че нещата могат да ескалират“, коментира анализаторът на UBS Group AG Джовани Стауново и добавя: "Близкият изток е буре с барут, твърде много петрол излиза от региона, а никой не знае дали и как ще отговори Иран."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още