fallback

Националните блокади през 2021 г. заплашват да забавят възстановяването на бизнеса

Разпространението на ваксините ще изиграе основна роля по отношение на финансовите отчети на компаниите за първото тримесечие и пазарните прогнози

20:45 | 13.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател

Очакваното възстановяване на рентабилността на компаниите през първото тримесечие е поставено на риск, тъй като националните блокади и ограниченията за пътуванията в редица страни помрачават надеждите за по-бързо икономическо възраждане, споделят инвестиционни банки, цитирани от Ройтерс.

Китай вече обяви блокади в четири свои града, докато някои европейски страни наложиха по-строги или удължиха вече съществуващите ограничения за овладяване на коронавируса, което породи опасения за допълнителни щети върху икономиката през тази година. 

Германия, Великобритания и Нидерландия посочиха, че строгите мерки срещу COVID-19 ще продължат до началото на февруари, а Италия заяви, че ще удължи извънредното положение до края на април. Япония също удължи извънредното положение в Токио, с което засегна перспективите за провеждане на вече отложените с една година Летни олимпийски игри.

Тези действия предизвикаха по-предпазливи коментари от страна на големите инвестиционни банки. Американската Goldman Sachs заяви, че помрачаването на настроенията засяга 48% от клиентите ѝ, които очакват икономическият растеж да пропусне прогнозите за увеличение от 5,3% за 2021 г.

Прогнозите на анализаторите за финансовите отчети на компаниите за първото тримесечие обаче не отразяват тези опасения, като се очаква в Европа 40-процентен ръст при печалбите, докато в САЩ увеличението ще бъде по-умерено – с 16 на сто.

отчети

Според Bank of America съществуват рискове за разминаване на печалбите на компаниите с пазарните очаквания през първото тримесечие.

Според банката високите нива на новозаразени с коронавирус предполага по-бавно възстановяване.

Появяват се и някои пукнатини при прогнозите за V-образно възстановяване на печалбите, като темпът на ревизиране на оценките в посока нагоре относно финансовите отчети се охлажда през последните седмици.

И все пак се очаква американските и европейските компании да отчетат ръст на печалбата съответно с 20,8% и 38 на сто през 2021 г., сочат данни на Refinitiv.

Основен фактор за представянето на бизнеса през тези месеци е разпространението на ваксините срещу коронавирус, които могат да върнат доверието у потребителите.

„Съществува широкоразпространена надежда, че мащабното ваксиниране през 2021 г. може да нормализира икономиката и да увеличи доходите, подкрепяйки заетостта и маржовете“, споделя Стен Якобсен, главен инвестиционен директор в Saxo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
fallback