IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в цял свят предлагат по-ниски лихви при намаляване на въглеродните емисии

Кредитирането помага и на самите банки да изпълнят целите си за зелени инвестиции

11:11 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Gunvor се е обединила с група от предимно европейски кредитори, включително UniCredit и германската DZ Bank, за да получи отстъпки по кредит, подкрепящ операциите и капиталовите разходи на петролната й рафинерия в Инголщат, Германия, и други. По-ниските лихви са свързани с 15 конкретни цели на ESG инвестициите, вариращи от намаляване на емисиите до прозрачност, оценявани всяка година от външния одитор PricewaterhouseCoopers.

Мюриел Шваб, главен финансов директор на Gunvor, казва, че повечето банки имат екипи за търговия с устойчиви стоки и устойчиво финансиране, което е голяма промяна в сравнение с преди няколко години, когато компанията за търговия със суровини е започнала да обвързва кредитите си с ESG ангажиментите си.

„През 2020 г. имаше ясно ускоряване на тази тенденция. Както банките, така и търговците са подложени на натиск от акционери, регулатори, служители и обществото, тъй като нараства консенсусът, че климатичните промени са изключително важен проблем. Ако не правите нищо за разрешаването му, значи сте безотговорна компания“, казва Шваб.

Банки като JPMorgan Chase структурират деривати и емитират облигации, свързани с всичко – от усилия за повторно залесяване до чиста енергия. Банката е предложила на Enel отстъпка, за да обърне приходите от облигации с включени ESG стандарти от паунди в евро.

Йоханес Банер от JPMorgan казва, че Enel получава отстъпката, ако постигне определени цели до края на 2022 г. Ако не го направи, ще бъде глобена и ще плати бонус.

Според някои анализатори макар че ESG инвестициите са модерни и милиарди долара се стичат към най-големите търгувани на борсата фондове, все още е трудно да се каже до каква степен те засягат корпоративното поведение.

Повечето компании и банки се придържат към собствени правила и стандарти, установени в двустранни договори. Предоставяните отстъпки на клиентите варират в зависимост от множество фактори. Същото важи и за процедурите за проверка.

„За банките е трудно да докажат, че компаниите правят тези неща“, казва Джош Шерман, ръководител на отдела за финансови анализи в консултантската компания Opportune, специализирана в енергийния пазар.

Но растящият приток на пари от инвеститори и политическият и обществен натиск, особено в Европа, вероятно ще ускорят зеленото финансиране в цял свят. Банкери твърдят, че тенденцията набира скорост в САЩ, водейки до изникването на все повече зелени подразделения.

„Ако сложите етикет ESG и нулеви нетни емисии на въглерод до 2050 г., хората ще вложат пари в това“, казва Шерман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още