IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски шеф ще се опита „да излекува“ McKinsey

За първи път от 1976 г. консултантската агенция не предоставя втори мандат на своя изпълнителен директор, а избира нов

17:27 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият шеф на консултантската компания. Снимка:&nbsp;McKinsey</p>

Новият шеф на консултантската компания. Снимка: McKinsey

Американецът Боб Стърнфелс ще бъде новият шеф на McKinsey. 650-те старши партньори на водещата световна стратегическа консултантска агенция избраха 51-годишния американец за нов глобален управляващ партньор. Стърнфелс се наложи над нидерландеца Свен Смит във финалния кръг на редовните избори за главен изпълнителен директор.

След няколко кръга от избори двамата бяха единствените останали кандидати за поста. Предишният шеф на McKinsey 55-годишният Кевин Снидър беше изненадващо елиминиран на "полуфиналите". Той е първият главен изпълнителен директор на консултантската фирма от 1976 г., на когото партньорите не предоставят втори мандат от три години, пише германският Handelsblatt.

Вътрешнофирмено Снидър е критикуван за начина, по който се опитва да се справи със скандалите, в които е замесена McKinsey през последните години. Много партньори са особено притеснени от неговия стил на ръководство, както се говори в корпоративните среди. Курсът на обновяване на културата обаче ще бъде запазен.

Това подчертава и Стърнфелс. В съобщението на McKinsey той е цитиран да казва: „Решен съм да надграждам върху важните промени, които Кевин направи и които нашето партньорство приветства“. Той свързва промените по-скоро с работата с клиентите и социалната отговорност.

Той ще поеме официално компанията през юли. Роденият в Калифорния специалист  е старши партньор в офиса в Сан Франциско. Той е член на глобалния управителен комитет на компанията от дълго време и като ръководител на „Клиентски възможности“ има позиция, сравнима с тази на главен оперативен директор в индустриалните компании.

Стърнфелс учи икономика, политика и философия в Станфордския университет в Калифорния и в Оксфордския университет в Англия. Той е в McKinsey от 1994 г. и затова се смята за опитен и с добри връзки. Стърнфелс дълго време ръководи организационната практика в Северна Америка, но също така прекарва няколко години в офиси извън САЩ.

Още през 2018 г. той искаше да стане световен шеф на McKinsey, но трябваше да признае поражението си от шотландеца Снидър на финала. Сега той поема наследството му, а това няма да е лесна задача, тъй като е изключително необичайно изпълнителен директор на McKinsey да не получи втори мандат от партньорите. Според корпоративните кръгове мнозина искат с промяната на върха да положат символично „знак за подновяване“.

През последните години McKinsey беше замесена в няколко скандала, които навредиха на обществения имидж на компанията. Преди няколко седмици концернът сключи извънсъдебно споразумение за 500 млн. долара с 40 американски щата и хиляди американски общности и семейства.

Тя съдеха McKinsey за ролята ѝ в американския опиоиден скандал. Компанията беше консултант на фармацевтичната компания Purdue, която пусна на пазара пристрастяващото болкоуспокояващо средство Oxycontin. McKinsey беше посъветвала Purdue и други фармацевтични компании да използват по-високи и по този начин по-бързо пристрастяващи дози болкоуспокояващи и да работят с други производители.

В Съединените щати производителите на болкоуспокояващи са направили зависими милиони хора. На цената на по-добрата си преценка компаниите агресивно търгуват лекарства, включително с фалшиви проучвания, и омаловажават публично потенциалните възможности за пристрастяване. Вследствие на опиоидната криза в САЩ около 450 хил. души са починали от предозиране през последните две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още