IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции ще станат по-малко зависими от Китай

За това ще помогне стимулът за фискална и парична политика в другите страни, подхранен от коронакризата

20:16 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалният инвестиционен цикъл ще бъде по-малко зависим от Китай и по-широко подкрепен, тъй като страните по света увеличават разходите за компенсиране на щетите от коронавируса, посочва Citigroup Inc, цитирана от Bloomberg.

Само Китай допринася за 47% от глобалния ръст на инвестициите средно през годините от 2010 до 2019 г. и 33% от глобалния БВП, пишат в доклад икономисти от Citigroup.

Според тях тази ера на зависимост от Китай ще приключи предвид силния стимул за фискална и парична политика в другите страни.

Приносът на напредналите икономики в глобалния БВП ще надмине този на развиващите се пазари през 2021 г. за първи път от 2006 г. насам, изчисляват от Citi.

Един важен фактор, движещ новия модел на инвестиционните разходи, е растежът на икономическия национализъм, който отразява желанието на правителствата да намалят уязвимостта в своите вериги за доставки, казват икономистите. Тази промяна означава, че връзката между инвестициите и световната търговия ще бъде по-слаба, казват те.

„Обръщането на глобалния инвестиционен цикъл и намаляването на зависимостта от Китай ще настрои по-приятелски глобалната търговия“, допълва се в доклада.

Китай е съсредоточен върху стратегията си за „двойна циркулация“, за да засили своя вътрешен пазар в лицето на нарастващата враждебност от Запада, докато правителствата на други места се опитват да локализират веригите за доставка или да ги направят по-устойчиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още