fallback

Талибаните достигнаха Кабул, но спират огъня, докато траят мирните преговори

Групировката е поела контрола над град Джалалабад, административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан

12:10 | 15.08.21 г.

Талибаните са инструктирали своите войници да не атакуват афганистанската столица Кабул, докато се водят преговорите за мирно прехвърляне на властта, съобщава Bloomberg. 

Рано тази сутрин стана ясно, че групировката е поела контрола над град Джалалабад, административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан. Талибаните поеха контрола над всички ключови градове в Афганистан с изключение на столицата Кабул. Президентът Ашраф Гани е изправен пред избор да избяга. или да се бори докрай за задържане на столицата.

Малко след овладяването на Джалалабад бойци на групировката достигнаха покрайнините на Кабул, докато САЩ и други страни започнаха да евакуират столицата на Афганистан. Службата на президента Ашраф Гани заяви, че националните войски „държат града под контрол и няма защо хората да се притесняват“.

Служители от посолството на САЩ в Кабул са напуснали града тази сутрин с шест големи военно -транспортни самолета. Повече от 250 000 души от страната са потърсили спасение в Кабул, откъдето пък западните държави се опитват да евакуират своите граждани.

Президентът на САЩ Джо Байдън засили разполагането на американските войски в опит да осигури „подредено и безопасно оттегляне“. Бързото, подобно на домино, падане на афганистанските градове под натиска на талибаните засили двупартийната критика към стратегията за излизане на Байдън.

В същото време в Афганистан започнаха да пристигат първите британски войници, които ще окажат помощ за евакуирането на британските граждани, които се намират в страната.

Около 600 войници се очаква да вземат участие в операцията, която предвижда също предислоциране на афганистанци, които могат да бъдат подложени на репресии за това, че са помагали на британските войски в миналото.

Daily Telegraph съобщи, че Лондон е готов да изостави дипломатическото си присъствие в Афганистан след като талибаните достигнаха Кабул и се очаква градът да падне до няколко дни. Високопоставени правителствени източници заявиха, че Великобритания ще евакуира посланика и целия персонала на посолството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
fallback