IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните продължават да напредват към Кабул

Президентът на Афганистан Ашраф Гани засега отказва да подаде оставка като предпоставка за преговори и спиране на огъня

15:05 | 14.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Радикалните ислямски талибани продължават похода си към афганистанската столица Кабул. В събота сутринта имаше боеве за Майдан Шар, столица на провинция Майдан Вардак на около 35 километра от Кабул, заяви депутатът Хамида Акбари пред DPA. Талибаните вече управляват голяма част от областите в провинцията.

Екстремистите завладяваха и град Пул-е-Алам, на около 70 километра от Кабул, според член на местния провинциален съвет. При това те не са срещнали особена съпротива. Пул-е-Алам може да бъде стратегически важна позиция за евентуална атака срещу Кабул. Ислямистите сега са завзели 19 -та от 34 -те провинциални столици на страната.

В същото време радикалните ислямски бунтовници започнаха офанзива срещу Мазари-Шариф в северната част на страната и столицата на провинция Балх. Говорителят на провинцията Мунир Ахмад Фархад заяви, че Мазари-Шариф е бил атакуван от талибаните от няколко посоки. В покрайнините се водят тежки боеве.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани твърди, че се консултира с водещи регионални представители и международни партньори относно ситуацията в страната си. „Като ваш президент фокусът ми е върху предотвратяването на по-нататъшна нестабилност, насилие и разселване на моя народ“, каза той в кратко телевизионно обръщение.

„Реинтеграцията на силите за сигурност и отбрана" имала най-голям приоритет. „В това отношение се предприемат сериозни мерки", каза Гани, без да отговори на призивите за оставка от ислямистките талибани като предпоставка за разговори за прекратяване на огъня и политическо решение.

Междувременно западните държави ускоряват усилията си да осигурят безопасност на своя персонал и местни афганистански работници от бързо настъпващите талибани. Първите американски войници пристигнаха в афганистанската столица Кабул, за да осигурят евакуация на фона на настъплението на радикалните ислямски талибани. До неделя ще пристигнат още войници, казва представител на САЩ.

Държавният департамент на САЩ вече обяви, че подкреплението на американските войски в Афганистан от около 3000 войници ще бъде в Кабул до неделя. Очаква се войниците да подкрепят нареденото съкращаване на персонала на посолството на САЩ. Те също така трябва да помогнат за евакуацията на бивши афганистански служители на американските власти и военните, които искат да се спасят от талибаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още