IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните превземат Херат и Кандахар, докато затягат обръча около Кабул

Афганистанският външен министър Ханиф Атмар обяви, че правителството е готово да закупи бойни хеликоптери от Русия

20:40 | 12.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Талибаните успяха да превземат афганистанския град Херат, център на едноименната провинция в западната част на страната, който се намира близо до границата с Иран, съобщава Ройтерс.

В същото време радикалната групировка обяви, че е завзела и Кандахар, вторият по големина град в Афганистан след тежки боеве с армията. 

По-рано в четвъртък талибаните успяха да превземат и Газни, град, който е разположен само на 150 км от Кабул, докато мирните преговори между групировката и правителството остават в застой.

На фона на агресивните действия от страна на групировката САЩ обявиха, че обмислят да закрият своето посолство в Кабул до края на месеца, като вече се подготвя евакуация на американските дипломати там.

В понеделник от Пентагона посочиха, че ситуацията в Афганистан се влошава бързо и радикалното движение на талибаните може да завземе Кабул за период от един до три месеца.

В същото време германският външен министър Хайко Маас обяви, че Германия ще спре финансовата помощ за Афганистан, ако талибаните завладеят страната и разрушат постигнатото през последните 20 години по време на международната мисия там.

С превземането на стратегически важния град Газни, талибаните увеличават шансовете за превземане на столицата Кабул, посочва BBC.

Афганистанският външен министър Ханиф Атмар обяви, че правителството е готово да закупи бойни хеликоптери от Русия, след като талибаните вече поеха контрола на значителна част от териториите и се придвижват към столицата Кабул.

Атмар добави, че очаква отговор от страна на Москва. Той също така разкри, че афганистанското правителство е предложило на талибаните да участват в управленската система на страната, за да се направи администрацията по-приобщаваща и представена от всички политически сили.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган посочи, че е готов а се срещне с лидерите на талибаните и да посредничи за спиране на настъплението им срещу главните градове на афганистанските провинции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Талибаните ще се викнат бат Рамбо... той лупа по няколко руски вертолета на ден! ... а сега.. яж ми ... ! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
Москва ще се намеси и после някой ще изпищи че , са му *** в гащите ... познайте кой ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още