IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят евакуация на дипломатите си от Афганистан

Най-късно до три месеца талибаните ще превземат столицата Кабул, гласят актуализирани оценки на щатските власти

07:54 | 11.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Затворен пазар в центъра на Кандахар. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/M. SADIQ</em></p>

Затворен пазар в центъра на Кандахар. Снимка:  EPA/M. SADIQ

Най-късно до три месеца талибаните в Афганистан ще превземат столицата Кабул и положението ще излезе извън контрол. Това смятат представители на американските военни сили, които вече са сигнализирали, че дипломатите на САЩ в страната трябва да бъдат евакуирани, съобщава БГНЕС, позовавайки се на The Washington Post. 

„Всичко се движи в лоша посока“, казва един от източниците на вестника. Пентагонът в момента подготвя евакуация на американски дипломати и друг персонал от афганистанската столица. По този начин военното командване ревизира предишните си оценки, изготвени през юни от американските специални служби, според които талибаните могат да завземат Кабул в рамките на шест месеца.

Тази нощ талибаните завзеха град Файзабад, столица на провинция Бадахшан, в североизточния край на Афганистан, предаде AFP, като се позова на местен депутат. Агенцията отбеляза, че това е деветата регионална столица, която попада в ръцете на бунтовниците за по-малко от седмица.

"През изминалата нощ силите за сигурност, които се сражават с талибаните от няколко дни, бяха подложени на силен натиск. Те се изтеглиха от Файзабад към околните райони. Сега градът се намира под контрола на талибаните. Двете страни претърпяха тежки загуби", каза за AFP Забихула Атик, депутат от провинция Бадахшан.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на 14 април, че е взел решението да прекрати операцията в Афганистан, която стана най -дългата военна операция в чужбина в американската история. САЩ навлязоха в Афганистан през октомври 2001 г., а оттеглянето на войските започна през май. Белият дом очаква това да приключи до края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
скоро в цяла Азия ще се окаже тясно за бялата раса. единствено руснаците ще се мяркат тук-там. макар, че, както четох вчера в Газета.ру, в Казакхстан са въвели "езикова полиция", ако не говориш казахски - глоба. рускоговорящите са притеснени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още