IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Афганистан: Да се подготвим за най-лошия вариант

Възможно е до есента Европа да стане притегателна цел за стотици хиляди бежанци от страната

08:27 | 13.08.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/AKHTER GULFAM</em></p>

Снимка: EPA/AKHTER GULFAM

Сега, когато изтеглянето на американски войски от Афганистан ще приключи скоро, а войските на другите партньори от НАТО вече са напуснали страната, цари едно общо недоумение: Може ли настъплението на талибаните да бъде спряно? Как може да се попречи на талибаните да установят радикално ислямско управление – в момент, в който те вече посягат към властта?

Едва в четвъртък стана ясно, че войнствените ислямистки бунтовници превзеха град Херат в западен Афганистан (третия по големина град в страната). Херат е един от най-големите градове в Афганистан и би бил единадесетата от 34-те провинциални столици в Афганистан, които бяха превзети от талибаните в рамките на няколко дни, докато войските на САЩ и НАТО се изтеглят.



Как реагира Западът?

От Брюксел възможностите за влияние са малко. Това, което досега правеше скромно впечатление, беше военното присъствие, но то вече не съществува. Заплахата от страна на германския външен министър, че ако талибаните създадат „халифат“, Западът ще намали помощта за развитие, няма да удари адресатите.

За Афганистан външният министър на Германия Хайко Маас очакваше мек талибански режим. Сега, когато на фронта се появява радикална ислямизация, подобна на аятолах, и елиминиране на демокрацията, изграждана в продължение на 20 години, той обявява, че Германия няма да „даде и цент повече на Афганистан“.

Междувременно САЩ вкарват още 3000 войници на летището в столицата Кабул: Те трябва да организират нормалното изтегляне на персонала на посолството. Държавният департамент на САЩ избягва подходящата дума „евакуация“, вероятно звучи твърде близо до „провал“. Великобритания от своя страна изпраща 600 войници в помощ на сънародници и афганистански преводачи, за да напускат район, който последователно беше в ръцете на СССР, военачалници, моджахидини, талибани и западни сили.

Поуките от сирийския провал

Би било правилно и разумно сега да се вземат предпазни мерки в случай на големи бежански движения. Можем само да се надяваме, че сме си научили уроците от опита със Сирия. Ако не искаме афганистанците, бягащи от талибаните, да си проправят път към Европа, то те трябва да бъдат правилно обгрижвани в региона.

По онова време помощта за онези организации, които се грижеха за сирийските бежанци в Йордания и Ливан, беше значително съкратена. Последиците са добре известни, една от които е наличието на силни опозиционни партии, основани на антибежанските настроения, в редица парламенти. Може би най-лошият сценарий няма да се сбъдне. Ако ли не, то още през есента ще имаме радикален ислямски режим в Кабул и вероятно милиони бежанци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivel
преди 2 години
Точно заради това че варварите идат се изискват нетрадиционни мерки. Това с оградите и пазенето на границата си е предимно национална политика за която не се изискват разрешения от ЕС и НАТО, а това че може всичко това да се направи с пари от ЕС, щото де факто ние тях ще пазим в по-голяма степен си е отделна тема. Ако дойдат някъкви що годе умни хора в някъкво правителство скоро може и да го направят. А за стрелянето на хора, да бих го направил, колкото и крайно да звучи, Ще гръмнат там 10-20 човека и ще се разчуе, ще си намерят други пътища бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
И това кой точно виждаш да го направи? Перасите в Брюксел или новата шефка на НАТО? Та нали супер-дупер армиите на САЩ и НАТО 20 години воюваха в Афганистан и сега бегат катнасрани, ама наистина бегат - бая разлика има от начина, по който руснаците напускаха, а плъшоците, дето сега панически бегат, тогава високомерно се надуваха, че са победили окупатора СССР.Перас граница не пази! Рим падна! Варварите идат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
И предполагам ти ще доброволстваш да отидеш да убиваш хора по границите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Гранични бразди, застави но да не забравяме и минните полета с противопехотни мини. Който се пробва да минава нелегално границата да се отстрелва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivel
преди 2 години
Трябва да се върнат граничните бразди и граничните застави, такива каквито бяха при социализма. Това е решението. И да се стреля на месо, нали е забранено да се влиза без виза в България, няма значение кой си и какви са ти намеренията. Има си гранични пунктове, през тях да минават ако имат издадена виза, останалите да се трепят и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Има две държави на пътя от Афганистан до Европа - Турция и Иран. И двете нямат причина да защитават Европа. И двете просто организират коридор през тях да минат колкото поискат афганистанци. И ще преминат 2-3-4-5 милиона афганистанци през тях в следващите 2-3 години и ще се застопорят из Европа. Нещата са супер простички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още