fallback

(Не)разрешим ли е проблемът с цената на зеления водород?

Секторът трябва да получи подкрепата, на която се радваха соларната и вятърната индустрия преди години, смятат еколози

19:21 | 16.09.21 г. 10

През последните месеци водородът привлича вниманието и всички говорят за него като горивото на бъдещето, способно да намали въглеродните емисии в сектори, които доскоро оставаха извън обсега на екологичните усилия - тежкотоварен транспорт или тежката индустрия.

Плановете изглеждат обещаващи, но има и един нерешим на този етап проблем - цената на зеления водород.

Според оценките на еколозите от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), за да бъде постигната целта за недопускане на повече от 1,5°С повишение на глобалните температури, са нужни поне 5 теравата капацитет на електролизите за разделянето на водата на водород и кислород. Така емисиите въглероден диоксид ще бъдат намалени с 10% до 2050 година.

Но на този етап в света нито има подобно търсене, нито има нужната инфраструктура, а и капацитетът на електролизите е едва няколко десетки мегавата. И ако се чудите защо ситуацията е такава, обяснението е много просто - цената.

Цената на водорода, произвеждан днес от изкопаеми горива, тоест с висок въглероден отпечатък, е между 1 и 2 долара за килограм. На зеления водород, тоест произведен с процеса на електролиза, захранван с възобновяеми енергийни източници, цената е между 4 и 6 долара за килограм.

Парадоксът е, че дори и при очакваните позитиви, високата цена ограничава търсенето. Без търсене инвестициите се определят като прекалено рискови и бизнесът се опасява от загубата на конкурентоспособност.

Според IRENA този проблем може да бъде решен и политиците имат своята водеща роля в случая. На първо място трябва да бъде изградена правната рамка, в която да бъде вместен зеленият водород. Този енергоизточник трябва да получи същата подкрепа, която имаше за соларните и вятърните централи преди десетилетие, посочват от организацията.

Обещаващ модел за подкрепа е разпределението на капацитета за водород чрез търгове.

Чрез търгове за разпределение на въглеродни договори за разлика компаниите под Европейската смеха за търговия квоти въглероден диоксид (ETS) пък могат да гарантират  приходите си в преходния период при внедряването на водорода.

Това може да привлече инвестиции в проекти за зелен водород, категорични са от IRENA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
fallback