fallback

Покривните фотоволтаици държат Австралия сред лидерите на соларната енергия

Страната има най-много инсталирани соларни панели на човек от населението си

22:07 | 04.11.21 г. 18

Австралия се превърна в държавата с най-много инсталирана соларна мощност на човек от населението - почти 1 киловат на човек, пише австралийското издание Renew Economy. Това се случва благодарение на фотоволтаичните панели на покривите на сградите, които държат страната сред първите 10 пазара на фотоволтаици в света.

В страната са инсталирани 20,8 гигавата соларни панели, от които 13 гигавата са на покривите на сградите. За десетилетие инсталираните мощности се увеличават близо 10 пъти.

Към края на миналата година 31% от сградите в страната имат панели по покривите си. В щатите Куинсленд и Южна Австралия покривните фотоволтаици са най-разпространени - с панели по около 40% от покривите на сградите. В някои населени места в тези щати даже около половината от сградите са съоръжени с соларни панели.

Покривните централи са със средна мощност от 8 киловата, спрямо 7,1 киловата през 2019 година.

На второ място в света по разпространение на соларната енергия, е Германия с инсталирани 650 вата на човек от населението.

По отношение на големите соларни централи в Австралия през миналата година има спад спрямо рекордната 2019 година. През 2020 година са били инсталирани и включени в мрежата 1,44 гигавата централи с единична мощност над 5 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
fallback