IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покривите в Европа могат да генерират една четвърт от електричеството за ЕС

Налице са около 7935 кв. км. покривна площ, която е достъпна в блока и може да произвежда близо 680 276 гигават-часа електроенергия на година

17:39 | 06.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейците могат масово да разширят нискобюджетното генериране на слънчева енергия, използвайки пространството над главите си.

Това поне е заключението на група изследователи, които са използвали данни от сателитни изображения, цени на електроенергията и кредитна информация, за да могат да направят оценка на потенциала на европейските сгради.

Според данните на покривите на жилищните сгради на Стария континент има пространство с три пъти размерите на Люксембург, което е свободно и на практика може да осигурява близо една четвърт от използваната в блока електроенергия, съобщава Bloomberg.

„Политиките на държавно и регионално ниво за използването на този потенциал могат да донесат ползи за заетостта в секторите на производството, инсталирането и оперирането“ на соларни съоръжения, посочват изследователите, според които в същото време хората могат да се мобилизират за осъществяване на прехода към нисковъглеродни енергийни системи.

Преобладаващата част от европейците подкрепят преминаването към по-зелена електроенергия в опит да се забавят измененията на климата, но въпреки това правителствата изпитват затруднения в намирането на решение. Германия – икономическият двигател на блока, очаква да не успее да спази ангажиментите си за намаляване на вредните емисии в атмосферата въпреки рекордните си инвестиции в производството на електроенергия от слънчева светлина и вятър.

Мудните инвестиции в обновяване на електропреносната мрежа създадоха контраст между регионите, които използват периодично възобновяема енергия, и тези, които все още разчитат на централи, захранвани с изкопаеми горива, които работят постоянно.

Новото проучване показва, че вглеждането по-отблизо върху покривите на европейските сгради може да помогне за по-ефективното планиране, особено на фона на очакванията, че електрическите превозни средства ще навлязат по-активно на пазара и търсенето на електроенергия ще се засили.

Untapped Rooftops

„Покривните системи могат да покриват подобно нарастващо търсене и ако бъдат проектирани за производство на електричество основно за местно потребление, то страничните ефекти като пренатоварване на мрежата и разходите за пренос ще бъдат избегнати“, посочват авторите на проучването.

Налице са около 7935 кв. км. покривна площ, която е достъпна в блока и може да произвежда близо 680 276 гигават-часа електроенергия на година. Намаляващата цена на електрическата енергия, която на много места по света вече се изравни с традиционните източници на електричество, означава, че енергията от покривни панели би могла да бъде икономически оправдана, се казва в доклада.

Според него с най-голям соларен потенциал са южните държави в Европа – Кипър, Португалия, Гърция и Италия, следвани от Франция, Испания и Германия.

Страните от Източна Европа изостават заради по-трудното инсталиране на соларните панели на покривите на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
след това какво - След това 70% и когато стигнеш 50% ще може да замениш панелите с нови и да произвеждаш 2 пъти повече енергия на същата площ. Това с покривите трябваше да се направи до 30кв. на покрив задължително и по 60 стотинки на киловат. Така щеше да се даде възможност на десетки хиляди малки домакинства да имат допълнителен доход на месец от 300-500 лв. Диверсификацията щеше да е супер яка. Всъщност обаче се случи нещо съвсем друго. Близки до борко и предните на власт направиха мега полета на ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ и в крайна сметка прихода го вземат 20 човека в страната. Та така са нещата същата чорба както със смяната на номерата на колите. Хърватите интересно защо карат още със старите и то в Германия :) ..... та сещайте се кой обира комисионните .... борки и тези преди него. За жалост все още живеем в някакъв хибриден соц за разлика от Русия и Китай където си е нормален капитализъм. И да напомня всеки може да получи ток+топло до края на живота си срещу еднократно 20 палки. Аз съм така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ауууу: истина ли е това? :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Производство на слънчеви панели е изключително енергоемко.Със сигурност може да се каже, че количеството енергия, необходимо за производството на слънчеви панели, е сравнимо, ако не и по-голямо, с количеството, което те произвеждат за целия период на тяхната експлоатация. От друга страна срокът на експлоатация на слънчевите клетки е скромен. Доставчиците обикновено дават 10 години гаранция за предоставената мощност с 90% от номиналната, 20 години на предоставената мощност от 80% номинала, а след това какво?В крайна сметка, увеличаването на честотата на отказите в зависимост от експлоатационния живот не е линейно, а експоненциално.В един момент процентът на неуспех се увеличава драстично, което прави по-нататъшната експлоатация безсмислена. Най-вероятно ресурсът на съвременни слънчеви клетки, ще приключи след около двадесет години работа.А производствот на соларни панели съвсем не е екологично.Броят на химикалите, които технологията изисква, може да изправи косите на всеки истински еколог, не платен, каквито са болшинството от най-кресливите - (киселини, силни органични разтворители, отровни газове и много други материали са нужни, за да се появи на бял свят един панел), а щетите върху околната среда по време на производството са по-високи от използването на еквивалентно количество традиционно органично гориво.И ако слънчевата енергия от скъпа играчка стане сериозен фактор в енергийния баланс, това само ще влоши съществуващите екологични проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Дори само потреблението на въглища да се намали с 40-50% - нима е малко? Впрочем навлизането на електромобили пак ще ни тури в патова ситуация - защото точецът от покривите няма да стига дори само за тях, пък ако ще да усвоим всичкото панелки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ето: туй е нещо, което си струва да се направи - за разлика от глупавите и зловредни перки, които по свой начин променят климатът. Да не говорим че лятото черните плочки ще пазят сянка на покривите на сградите (а защо не и на фасадите им), като по тоя начин ще намалят разходите на енергия за охлаждането им, дори и с малко. Сам аз съм мислил за това понякога - ето и у нас - ного панелки с плоски покриви - идеални за.Разбира се - не ного чист въздух - намалява добивът на точец. Зимата - неефективно, къси дни - неефективно... но 7-8 месеца поне ползата ще е немалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още