fallback

Украйна ще очаква репарации от Русия и помощ от Запада за възстановяването си

Володимир Зеленски обеща на водещи компании най-добрите условия за инвестиции в Европа след края на войната

18:26 | 04.05.22 г. 16

Украйна ще поиска репарации от Русия и очаква и помощ от Запада за възстановяване на страната след края на войната, става ясно от коментар на украинския президент Володимир Зеленски по време на среща със Съвета на изпълнителните директори на големите компании, организирана от The Wall Street Journal. В нея участват компании с общи годишни приходи от 3 трлн. долара от различни индустрии. 

Според изчисленията на Киев щетите от руската военна инвазия в страната, включително разрушенията на инфраструктура и блокирането на пристанищата са вече в размер на 600 млрд. долара.

Украинските власти обещават атрактивни условия за инвестиции в страната след края на войната - ниски данъци, работна ръка и природни ресурси. "Сигурен съм, че след войната ще направим всичко достатъчно бързо и Украйна ще бъде дори по-добра от преди", каза Зеленски пред представителите на бизнеса.

"Ще създадем най-добрите условия за инвестиции в цяла Европа", обеща той, коментирайки, че победата на Украйна е безусловна за всички адекватни хора по света. 

Той критикува оставането на редица компании на руския пазар и поиска "пълната икономическа изолация" на Русия. "Ако някоя компания остане в Русия, тя директно подкрепя военната машина на терористичната Руска федерация", категоричен е държавният глава на Украйна.

Той се съгласи, че късането на връзките с Русия кагеторично носи загуби, но предупреди и за рисковете да продължат да работят с Москва, посочвайки дългогодишната вяра за близостта между украинската и руската нация. "Аз бях шокиран от това, което те (руските военни - б.р.) направиха с украинския народ", призна Зеленски, разказвайки за жестокости, "които не се виждат дори и във филмите".

"Може да мислите, че имате бизнес с Русия, печеливш бизнес, но някой ден ще се събудите от летящите към вас ракети от Русия и всичко ще се промени" смята той и допълни: "Невъзможно е да правиш бизнес с някой, който утре, независимо от плащанията, просто ще изпрати ракети срещу теб".

Той изтъкна още, че Москва не зачита международното право и не спазва договорите, които сама е подписала. 

Войната в Украйна предизвиква сътресения на световните пазари и продоволствена криза, което може да доведе и политически проблеми в десетки държави, смята украинският президент. 

Володимир Зеленски коментира още, че Киев няма да допусне да попадне в "дипломатическото блато" на замразения конфликт. Той обясни, че страната му не е отказала да участва в Минските преговори, нито е нарушавала договорките. Според него обаче те са били единствено на хартия и написаното в тях не е сериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
fallback