IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпващите соларни панели могат да забавят енергийния преход

Засега няма индикации за намаляване на износа от Китай, особено за Европа, където се опитват да намалят зависимостта си от руския газ

21:07 | 29.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци растящите цени на суровините оскъпяват оборудването за соланите централи, а това може да бъде заплаха за зелената транформация, пише Bloomberg.

От средата на май досега цената на един от основните материали за производството на соларни панели - поликристален силиций, се повиши с 15%. Основните производители на оборудването за слънчеви централи реагираха с увеличаване на цените от началото на тази седмица (25-31 юли) с 3-4% спрямо големината на панелите.

В момента поликристалният силиций се търгува за около 44 долара за килограм, сочат данните на Асоциацията на китайската силициева индустрия. При това ниво обаче няма сключени сделки за доставка. Очакванията са за нов ръст на цените през август, когато и поръчките са повече.

Високите цени вече започнаха да се отразяват на търсенето, особено за големите проекти в Китай, които са чувствителни на увеличаването на разходите. Засега обаче интересът към възобновяемите енергийни източници се запазва на фона на рекордните цени на въгищата и природния газ през тази година, допълва още Bloomberg.

Китай е основният производител на слънчеви панели. В началото на юли от Международната агенция за енергетика (МАЕ) коментираха, че зависимостта на индустрията от само един производител е много голяма и призоваха за диверсифициране на различни етапи от производството.

Засега няма притеснителни индикации относно износа на соларни панели от Китай - особено за Европа, където се опитват да намалят зависимостта си от руския природен газ. През май Китай е изнесъл оборудване за соларни панели на стойност 4,3 млрд. долара, или почти два пъти повече спрямо миналата година. Един от основните пазари на китайските компании е Нидерландия.

соларни соларни

Източник: Bloomberg

През септември се очаква увеличаване на производството на поликристален силиций, след като бъдат отстранени аварии в производствени мощности в Китай и приключи профилактиката им. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Виж ти каква "изненада" - когато има свръхтърсене на нещо, то поскъпвало. Честно - не виждам друго спасение за ЕС, освен физическото ликвидиране на самозабравилите се чиновници в Брюксел начело с урсулата, тимерманс и мишел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Моментното състояние на селските имоти е антикризисно.Одъжди се времето и като полегнат посевите ще има привнесена криза на градското население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Споко бе, нали видяхте как се прави, назначава се комиксия да обяви и въглищата за зелено солидарни и спасяваме зеления хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още