IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчо АД с понижение от 5% в приходите от продажби през третото тримесечие

Нетната печалба на свищовската компания намалява с 11% на годишна база за тримесечието

12:40 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слънчо АД с понижение от 5% в приходите от продажби през третото тримесечие

Приходите от продажби на Слънчо АД през третото тримесечие на 2010 се понижават с 5,4% на годишна база до 966 хил. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Нетната печалба на производителя на детски и диетични храни на зърнена основа за тримесечието спада с 10,5% на годишна база до 332 хил. лв.

За деветмесечието приходите от продажби на свищовската компания се понижават с 3,4% на годишна база до 3,01 млн. лв., а печалбата намалява с 6,1% до 1,032 млн. лв.

Към края на септември собственият капитал на дружеството финансира 96% от активите му, като компанията няма дългосрочни пасиви.

Основните пазари на Слънчо са пазарите на детски и диетични храни, както и тези на пшенични пръчки и брашна.

Поради малкия дял на компанията на пазарите на диетични храни и пшенични пръчки, дейността му е силно зависима от тенденциите в съответните сектор, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

На пазара на детски храни Слънчо има по–голям дял, тъй като е единственият български производител на детски инстантни каши. Въпреки това навлизането на големи мултинационални компании и агресивната им политика по отношение на пазара създават опасност за изместване на детските храни “Слънчо”.

Като цяло потреблението на детски храни нараства с възходящи темпове за последните години, което оказва положително влияние върху приходите на компанията, се казва още в доклада за дейността.

През миналата година дружеството отчете увеличение от 12% в приходите от продажби до 4,174 млн. лв. и ръст от 64% в нетната печалба до 1,465 млн. лв.

За 2009 компанията разпредели брутен дивидент в размер на 90 стотинки на акция, равняващ се на 98% от годишната печалба.

Последната сделка с акциите на Слънчо на БФБ е от 31 май, когато в две сделки са прехвърлини 1,1% от книжата му на цена 12 лв. за брой. Пазарната капитализация на компанията на база тази цена е в размер на 19,2 млн. лв.
 

Свързани компании:

Слънчо АД(SLR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още