IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как става прехвърлянето на акции от България в Полша и колко струва?

Акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ вече се търгуват и на Варшавската борса, скоро се очаква там да бъде листвана и Софарма АД

13:14 | 28.10.10 г.
Как става прехвърлянето на акции от България в Полша и колко струва?

Първото необходимо условие, за да бъде осъществено прехвърлянето на акции от българския Централен депозитар в Полския депозитар е инвеститорът да има договор и съответно сметки в български и полски посредник, уточниха от Уникредит Булбанк и Полският депозитар на прескоференция днес.

За да изпрати книжата си в Полша, той подава две типови нареждания към посредниците си, съответно към българския за изпращане и към полския - за получаване. Ако инвеститорът ползва попечител, той праща нарежданията и до попечителите си у нас и в Полша.

Полският посредник (както и попечителят, ако инвеститорът има такъв), препраща нареждането до Полския депозитар, който го препраща до Уникредит Булбанк.

Уникредит Булбанк съгласува нареждането с българския посредник (и българския попечител ако има такъв) и го изпраща до Централен депозитар.

Българският посредник (и ако има попечител) изпраща съобщение до Централен депозитар.

Българската депозитарна институция обработва две до три нареждания (от българския посредник, българския попечител и Уникредит Булбанк) в рамките на един час и осъществява трансфера на книжата.

Обратният трансфер, от Полша към България, става по по аналогичен начин.

Прехвърлените в Полша акции ще получават лихви, дивиденти и главници по следната верига: Емитентът заплаща на Централен депозитар, той превежда средствата на Уникредит Булбанк, която ги превежда на Полския депозитар в рамките на деня на получаването им във валутата на получаване.

От своя страна Полският депозитар може да ги превалутира и ги превежда на посредника в Полша, който захранва сметката на инвеститора.

Уникредит Булбанк също така има ангажимент да следи за новини (корпоративни събития) като увеличения на капитал, сливания, търгови предложения, общи събрания и да ги изпраща до Полския депозитар.

Ако инвеститор с книжа в Полша иска да гласува на общо събрание в България, то той подава пълномощно за гласуване до Полския депозитар чрез своя посредник в Полша. Съответно полският посредник ще гласува на общото събрание в България както му е наредено. Вторият начин е полският депозитар да разкрие собственика на книжата и той директно да упражни правото си на глас, но до момента няма практика в тази насока.

Всеки посредник сам определя таксите, които удържа от инвеститорите, стана ясно на презентация днес.

Разходите са за откриване на сметка в полски посредник, за всеки трансфер, за брокерски услуги и за съхраненяване на книжа.

Инвеститорът има разходи за два трансфера, а именно между българския посредник (или и попечител) до Централен депозитар и между полския посредник (или и попечител) до полския депозитар.

За тези трансфери може да няма такса или да е например 50 евро, уточниха от Уникредит Булбанк.

За трансфера на книжата инвеститорът може да ползва всеки български и полски посредник, като не е ограничен да ползва услугите на Уникредит Булбанк.

В момента на Варшавската фондова борса се търгуват акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, което стана първото българско дружество осъществило двойно листване. Можете да следите търговията с акциите на Интеркапитал във Варшава тук. Последната сделка с акции на дружеството е при цена от 6,3 полски злоти за акция. Две полски злоти се разменят за около един лев.

В процедура за листване на Варшавската фондова борса е и Софарма АД.

 

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още