IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листването във Варшава е много по-лесно отколкото изглежда

Проучване на Investor.bg развенчава мита, че то струва няколкостотин хиляди лева

15:40 | 23.08.10 г. 2
Листването във Варшава е много по-лесно отколкото изглежда

Във връзка с блог постинга "Кой и защо спъва двойното листване между София и Варшава?", който създава усещането, че "Връзката през Уникредит е много скъпа. Спрягат се суми до няколкостотин хиляди евро, които са ненужен разход, докато директната връзка (между депозитарите на България и Полша бел. ред.) би била много по-евтина - до няколко десетки хиляди евро", Investor.bg направи кратко проучване.

На първо място се оказва, че листването на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, което се търгува и във Варшава от 11 август 2010 г., е станало без участието на Уникредит Булбанк или Уникредит Полша (Pekao), като информацията се потвърждава от Уникредит и Интеркапитал. Листването е станало, чрез полския посредник Copernicus Securities

Чрез този посредник и чрез адвокатското дружество Łuczyński i Wspólnicy Spółka Komandytowa Интеркапитал се е вписал в полския депозитар и на борсата във Варшава на цена далеч под споменаваните няколкостотин хиляди евро.

Също така трансферът на акции между Централен депозитар АД и подсметка в полски посредник (различен от Уникредит) е бил безплатен, защото в конкретния случай полският посредник не е искал пари за това.

"В случая с Интеркапитал УниКредит не е организирала листването. Веднъж листвани в Полша всеки, който притежава такива книжа, може да ги прехвърли по своя сметка за ценни книжа в Полша чрез обслужващата го банка-попечител или инвестиционен посредник в Полша или България.", уточниха от Уникредит за Investor.bg..

"Договорът между УниКредит Булбанк и Полския депозитар (Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A.) осигурява възможността Полския депозитар да съхранява и приключва (settle) сделки с български книжа в Полша. Той регламентира отношенията между УниКредит Булбанк и полския депозитар и не задължава останалите участници на пазара да ползват услугите на УниКредит Булбанк или банка Pekao (УниКредит Полша).

Цената за сетълмънт на една транзакция и за държане на книжа за инвеститорите зависи от цените на услугите, договорени между инвеститора и неговата банка-попечител за книжа в Полша, България и други пазари." уточниха от Булбанк.

На практика, съществуващата система дава възможност всеки полски посредник да осъществи двойното листване на българска компания, което на теория води до снижаване на разходите, спрямо ситуация при която само един може да свърши тази работа.

Към двойно листване в София и Варшава интерес проявява Софарма АД, а неофициално и още няколко компании.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rmajevski
преди 13 години
Da .Moje, no chrez polski broker. Moga da pomogna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bloom
преди 13 години
Някой знае ли дали и как можем да продаваме акции на ICPD в Полша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още