IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН одобри отписването на СИБанк от публичния регистър по искане на KBC

Надзорният съвет на банката се свива наполовина, като напускат тримата българи в него

19:41 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
КФН одобри отписването на СИБанк от публичния регистър по искане на KBC

Белгийската банка KBC е получила одобрението на Комисията за финансов надзор да отпише СИБанк от публичния регистър на КФН и съответно да я свали от търговия на БФБ, се казва в прессъобщение на белгийците.

На 7 декември KBC купи дела от 16,1% на Цветелина Бориславова в СИБанк за 141 млн. лв. и по този начин придоби 100% от капитала на банката.

Решението на КФН е с незабавно действие. Непосредствено след транзакцията от 7 декември KBC бе заявила, че ще преустанови публичния статут на СИБанк.

Белгийската банка е решила да промени и състава на Надзорния съвет на СИБанк. За в бъдеще той ще се състои от трима, вместо шестима членове. Съветът напускат тримата българи в него – г-жа Бориславова, г-жа Станчева-Минчева и г-н Димитрачков.

Тези промени трябва да бъдат одобрени от БНБ и ще влязат в сила след вписването им в Търговския регистър, уточняват от KBC.

През септември 2007 година KBC закупи 75% от СИБанк срещу 295 млн. евро, като Цветелина Бориславова запази 22,3% от капитала на банката и продължи да председателства Надзорния й съвет. След това на няколко пъти бяха сключвани сделки, при които нейният дял намаляваше.

При последното увеличение на капитала на банката Цветелина Бориславова не записа акции, с което делът й се сви до около 16%.

През третото тримесечие на 2010 нетната печалба на СИБанк намаля с 59% на годишна база, а за деветмесечието на годината печалбата на кредитната институция спада със 79% до 2,1 млн. лв.
 

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още