IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерскай АД със 169% ръст на приходите от услуги до 417 хил. лв.

Компанията е 99,99% собственост на Албена АД и оперира летателните площадки Лесново и Приморско

08:05 | 29.08.11 г.
<p>
	Самолет TBM 850 Daher Socata <em>Снимка: Intersky.bg</em></p>

Самолет TBM 850 Daher Socata Снимка: Intersky.bg

Интерскай АД отчита 169% ръст на годишна база на консолидираните приходи от услуги до 417 хил. лв. за първото полугодие на 2011 г., показва консолидираният отчет, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Компанията е 99,99% собственост на Албена АД и оперира летателните площадки Лесново (до гр. Елин Пелин) и Приморско.

Приходите от авиотранспорт са реализираните от самолетите „Соката TBM 850" в размер на 179 хил. лв. за първото полугодие на 2011 г. и останалите от самолет "Сирус СР 22", както и от летищни такси, наеми за домуване на самолети и други. И двете машини са взети под наем.

Интерскай АД е и основен доставчик на авиационно гориво 100 LL, внос от Шел Австрия и Шел Германия, като приходите от това перо са 446 хил. лв. през първото полугодие на 2011 г. при ръст на годишна база със 7%. Авиобензинът, продаван на площадката в Лесново, е с цена от 4,94 лв./литър с ДДС и акциз за количества до 999 литра.

Преференциалната цена за наематели е 4,79 лв./литър с ДДС и акциз.

За момента дружеството няма право да продава бензин, освободен от акциз, тъй като не е международно летище.

В момента, за да кацне международен полет на летище Лесново, трябва първо да кацне на летище София, да плати летищни такси, да мине митнически и граничен контрол и след това да прелети до летище Лесново, където отново да плати летищни такси. Двойното плащане на летищни такси на практика стопява интереса към летището за кацане при международни полети.

В процеса на развитието си дружеството е станало собственик на производител на лепила и отчита 3% спад на този тип продажби до 339 хил. лв. за първото полугодие годината.

Интерскай АД следва амбициозна инвестиционна програма летателната площадка Лесново да стане шестото международно летище в България (след София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица), се казва в междинния доклад. Всъщност програмата вече е със забавяне от две години, след като дружество заяви това намерение още през 2008 г. пред Министерство на транспорта – Главна Въздухоплавателна и очакванията бяха до средата на 2009 г. да получи право да посреща международни полети.

Планира се удължаване на полосата за излитане и кацане в Лесново от 920 м. на 1 200 м. и разширяването й от 25 м. на 30 м. В момента на нея могат да кацат самолети с тргло до 5,7 тона само в светлата част на денонощието и то при добра видимост.

Консолидираната печалба за първото полугодие на 2011 г. е 20 хил. лв., спрямо 10 хил. лв. за съпоставимия период на миналата година.

Консолидираните нетни приходи от продажби за първото полугодие на 2011 г. са 1,2 млн. лв., като се увеличават с 31% на годишна база.

99,99% от акциите на Интерскай АД са собственост на Албена АД, като емисията не се търгува активно на БФБ-София. Последната сделка дава на дружеството пазарна капитализация от 22,5 млн. лв.

Свързани компании:

Интерскай АД(N0K)

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още