fallback

Енергони подготвя старт на увеличение на капитала с 1 млрд. акции

Това би бетонирало компанията като първа на БФБ-София по пазарна капитализация, каквато тя и в момента е с близо 548 млн. издадени акции

10:12 | 17.09.11 г. 6

Енергони подготвя старт на увеличение на капитала си с 1 млрд. акции с номинал 1 лв., като свиква общо събрание на акционерите за гласуване на увеличението, показва уведомление чрез Бюлетин Investor.bg. Общото събрание на акционерите е свикано за 28 октомври 2011 г.

Това би бетонирало компанията като първа на БФБ-София по пазарна капитализация, каквато тя и в момента е с наличните 547,6 млн. издадени акции. Ако увеличението бъде успешно в максимален размер, капиталът на компанията би достигнал 1,55 млрд. лв., разпределен в същия брой акции.

И в момента Енергони АД покрива изискванията за SOFIX, с изключение на това да се е търгувала минимум 6 месеца на БФБ-София. Следователно при следващото определяне на компаниите в индекса в началото на 2011 г., Енергони АД вероятно ще намери място в него, ако има поне 500 акционера.

При текущата цена от 3,12 лв. за акция Енергони АД е с капитализация от 1,71 млрд. лв., изпреварвайки втората БТК, която е с 1,67 млрд. лв. Фактът, че компанията е с най-голяма пазарна капитализация у нас бе отразен и от Bloomberg.

Увеличението с 1 млрд. акции вече бе анонсирано, като се предвижда в него да участват чужди инвеститори.

Енергони АД се контролира от гръцки инвеститори и българския инвестиционен посредник МакКап ЕАД. Проектите на компанията включват вятърни паркове с мощност 2 271 мегавата и соларни с мощност 400 мегавата, като планираното изграждане е за срок от 10-15 години.

Компанията има три лиценза от българските власти за изграждане на възобновяеми енергийни източници, включително два вятърни парка, всеки с 200 мегавата мощност, и 120 мегаватов соларен парк.

От 12 август тази година акциите на Енергони се търгувт на БФБ-София. Търговията с акции на Енергони АД на пода на БФБ-София трябваше да стартира през 2010 г., но на 16 април 2010 г. КФН задължи БФБ-София да не допуска до търговия акциите на дружеството.

В началото на 2010 г. капиталът на Енергони АД бе увеличен от 250 хил. лв. на 547,6 млн. лв. след осъщественото преобразуване чрез вливане на Роял Ресортс АД и Роял Инвестмънт ЕАД в Енергони АД. Активите на Енергони АД включват патент за изграждане на вятърна централа, оценен на над 500 млн. лв.

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 09.09.22 г.
fallback