IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Енергони е най-голямата компания на БФБ-София

Дружеството ще инвестира 1,5 млрд. лв. във вятърни и соларни паркове в следващите 15 години, е казал пред медията Максим Димов, председател на СД на дружеството

16:19 | 02.09.11 г. 3
Bloomberg: Енергони е най-голямата компания на БФБ-София

Енергони е най-голямата компания на БФБ-София по критерия пазарна капитализация, пише Bloomberg.

Компанията планира инвестиции за 1,5 млрд. лв. във вятърни и соларни паркове в следващите 15 години, е казал Максим Димов, председател на Съвета на директорите на дружеството пред репортерката на Bloomberg Елизабет Константинова.

От 12 август тази година акциите на Енергони се търгувт на БФБ-София, като в момента Енергони АД е с пазарна капитализация от 1,7 млрд. лв., като изпреварва БТК с нейните 1,67 млрд. лв.

Търговията с акции на Енергони АД на пода на БФБ-София трябваше да стартира през 2010 г., но на 16 април 2010 г. КФН задължи БФБ-София да не допуска до търговия акциите на дружеството.

В началото на 2010 г. капиталът на Енергони АД бе увеличен от 250 хил. лв. на 547,6 млн. лв. след осъщественото преобразуване чрез вливане на Роял Ресортс АД и Роял Инвестмънт ЕАД в Енергони АД. Активите на Енергони АД включват патент за изграждане на вятърна централа, оценен на над 500 млн. лв.

"Базираната в София компания за възобновяеми енергийни източници планира да увеличи капитала си с 1 млрд. лв. чрез вторично публично предлагане на акции, основно с участието на чужди инвеститори", е казал Максим Димов.

Bloomberg съобщава, че търговията с акции на дружеството стартира на БФБ-София след 15-месечно спиране, поради спор около увеличението на капитала.

Енергони АД се контролира от гръцки инвеститори и българският инвестиционен посредник МакКап ЕАД. Проектите на компанията включват вятърни паркове с мощност 2 271 мегавата и соларни с мощност 400 мегавата, като планираното изграждане е за срок от 10-15 години.

"Компанията има три лиценза от българските власти за изграждане на възобновяеми енергийни източници, включително два вятърни парка всеки с 200 мегавата мощност и 120 мегаватов соларен парк", информира Bloomberg.

"България е добро място за ВЕИ от гледна точка на слънчевия и вятърен потенциал и съществуващото законодателство. Ние очакваме да продадем пакет от акции на чуждестранни инвеститори в краткосрочен план, а подготовката за увеличение на капитала ще започне през тази година", е казал Димов.

В статията се цитират цели пред българското правителство да достигне 21% дял на произвежданата електроенергия от ВЕИ през 2020 г. спрямо 15% през 2010 г.

Съобщава се и за инвестиции за 450 млн. евро в български вятърни паркове, направени от италианската Enel, американската AES и други.

"Енергони има разрешение за 200 мегаватов вятърен парк в близост до София, като стойността на проекта е 550 млн. лв.", е казал Димов, като не е уточнил времеви хоризонт за изпълнението на проекта.
 

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
sirFaith
преди 12 години
"Енергони АД се контролира от гръцки инвеститори" ................ аз съм 100% пасс. Вече съм се парил от такива и не смятам да повтарям грешките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Tsvetan Investor
преди 12 години
Това мирише на измама. Ще се изненадам ако не е. тогава нямаше да говорят колко им е голяма пазарната капитализация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
BGold
преди 12 години
хахахахабалами винаги има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още